20.10.2016.

Protive se ukidanju pruge Vrbas - Sombor


U opštinama Vrbas, Kula i Sombor ozbiljno su se angažovali da se od ukidanja spasi pruga Vrbas - Sombor

Najviše su zainteresovani putnici.

Najnovija racionalizacija rada železnica Srbije u velikoj meri se svodi na prebacivanje upravljanja odnosno finansiranja železnice na lokalne samouprave. Druga mogućnost je ukidanje oko 800 kilometara lokalnih pruga. Putnicima redovne linije Vrbas - Sombor ta mogućnost se nimalo ne sviđa.

Lokalne samouprave su zabrinute da bi ukidanje pruge ozbiljno ugrozilo i funkcionisanje već oslabljene privrede u opštinama Vrbas, Kula i Sombor.

"Najmanje su lokalne samouprave krive za katastrofalnu privatizaciju, za gašenje privrede, ali ako nam i ukinu ovu prugu tek onda nemamo uslove da se neka nova privreda tu razvije. Nigde u svetu pruga nije isplativa kada je u pitanju putnički saobraćaj, ali zato jeste teretni. Mi imamo teretnog saobraćaja nekoliko subjekata na teritoriji opštine Kula, čak imamo i jedan subjekat, to je crvenačka šećerana koja je tehnološki zavisna od pruge", Goran Pejović, Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Vrbas.

Opštine Vrbas, Kula i Sombor su alarmirale pokrajinski sekretarijat za saobraćaj i energetiku koji im je obećao finansijsku pomoć u slučaju preuzimanja upravljanja prugom. Železnice Srbije, sa svoje strane, produžile su im rok za izjašnjavanje i posle prvobitno utvrđenog 1. januara , a kako će preuzimanje upravljanja prugom izgledati, za sada se ne zna.

"Mi još uvek ne znamo koliko to košta. Priča koja ide "mi nemamo sredstava pa zato ne želimo da preuzmemo prugu" nije tačna. Lokalne samouprave žele, ali ne znaju koliko to košta. Mi još uvek ne znamo koliko to košta. A, kažem, najveći problem koji mi imamo, problem je organizacione prirode, a na masu pitanja još uvek nemamo odgovor", Pejović.

Optimalno rešenje za građane i privredu sve tri opštine bi bilo da se pruga Vrbas-Sombor izuzme sa liste lokalnih pruga predviđenih za gašenje ili decentralizaciju.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo