31.10.2016.

Profesor komadom papira objasnio - Ponekad nismo svesni povlastica koje imamo


Jedan profesor je podelio papire učenicima i rekao da ih zgužvaju u loptu. Potom je ispred katedre postavio koš za smeće

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo treba papirne loptice da ubacite u koš", rekao je profesor.

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Videli su kako učenici u prednjim redovima imaju mnogo veće šanse, ali profesor se nije obazirao.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspela da pogodi koš

“Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlašćenost” istakao je profesor.

"Jeste li primetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašćeni. Sve što su videli je metar i po između njih i cilja” upozorio je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju da primaju obrazovanje, je da budete svesni svog povlašćenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje, zato treba da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko srećni” rekao je profesor.

Ponekad nismo svesni povlastica koje imamo.

izvor: b92.net, agencije, foto: sriharun/freedigitalphotos.net