05.10.2016.

Prodaju se kasarne - Na sniženju skladište "Pod tvrđavom” u Novom Sadu


Početna snižena kupoprodajna cena je 972.771,43 evro

Republička Direkcija za imovinu ponovo je raspisala oglas za prikupljanje pismenih ponuda za prodaju kasarni u više gradova u Srbiji, a ovoga puta nudi se 22 vojna kompleksa.

Neki od njih već nekoliko puta su bili predmet prodaje, ali zainteresovanih nije bilo pa je sada, shodno tome, i njihova početna cena umanjena. Početkom godine Direkcija za imovinu prodavala je 21 kasarnu: u Aleksincu, Ostružnici, Zrenjaninu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Čačku, Užicu, Valjevu, Beloj Crkvi, Irigu, Staroj Pazovi, Rumi i Vršcu, ali je interesovanje kupaca bilo izuzetno malo, tako da ga je našla samo kasarna u Rumi.

Ovoga puta na prodaji su vojni objekti u Beogradu, Irigu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Pirotu, Staroj Pazovi, Surdulici, Užicu, Čačku, Valjevu, Smederevskoj Palanci, Zaječaru, Irigu i Vršcu. Za vojni kompleks – skladište „Pod tvrđavom” u Novom Sadu početna snižena kupoprodajna cena je 972.771,43 evro. Na prošloj javnoj prodaji cena mu je bila 1.215.964,28 evra. Za vojni komplkeks „Jabuka” u Pančevu takođe je određena snižena početna kupoprodajna cena od 477.851,53 evra. I deo vojnog kompleksa „Kačarevo” u tom gradu prodaje se po sniženoj početnoj kupoprodajnj ceni od 9.891,48 evra. Za taj novac može se kupiti vanknjižni objekat betonske konstrukcije – zgrada prijemnog centra površine 40,40 kvadrata i dve parcele od oko 50 kvadratnih metara.

U Staroj Pazovi prodaje se deo vojnog kompleksa „Jugolaboratorije”, koji čine nekoliko parcela zemljišta, po početnoj ceni od 8.436,67 evra. Na prodaju je i deo vojnog kompleksa „Stari Banovci” u tom gradu, u okviru kojeg su dve parcele zemljišta, a njih po sniženoj ceni treba platiti 198.666,24 evra. Vojni kompleks „Nova Dobočaš“, skladište u Irigu, u okviru kojeg ima čak 22 objekta, ovoga puta prodaje se po sniženoj početnoj kupoprodajnoj ceni od 316.758,99 evra. Proletos je početna cena bila 395.948,74 evra. Za vojni kompleks „Beketovo” u Irigu, koji čini šest objekata u okviru kojih su magacin za eksploziv i municiju, kuhinja s trpezarijom, zgrada za stanovanje, stražarnica i drugi objekti, kao početna kupoprodajna cena određeno 306.531,10 evro.

U javnom pozivu objavljenom početkom godine za vojni kompleks – kasarnu „NH Žarko Zrenjanin” u Vršcu, u okviru kojeg ima 40 objekta, Direkcija za imovinu odredila je početnu cenu od 4.557.432,16 evra, a ovoga puta se prodaje po sniženoj ceni od 3.645.945,72 evra.

Može se očekivati da će država nastaviti da prodaje vojne komplekse i kasarne za koje je Ministarstvo odbrane procenilo da nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije. Vojska je prethodnih osam godina prodala 80 objekata i parcela, i u stanovima i novcu dobila oko 101 milion evra. Međutim, to je ipak manji deo od onoga što kao vojna imovina postoji u gotovo svakom gradu u Srbiji i što je već godinama prazno i ničemu ne koristi.

Vojna imovina se, inače, prodaje na osnovu master-plana koji je napravljen 2006. godine i na listi koja je tada sačinjena je 525 nekretnina, što znači da je za prodaju ostalo još više od 445 vojnih objekata. Novac dobijen od prodaje vojnih objekata sliva se u budžet Ministarstva odbrane, i to na poseban račun namenjen prevashodno za podršku reformi i reorganizaciji tog ministarstva i za poboljšanje materijalnog statusa pripadnika Vojske Srbije.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo