10.10.2016.

Prioriteti za NS i Vojvodinu - Mostovi, novi bulevar, zgrada RTV, škola na Limanu, Radna zona „Sever 4”...


Svi smo nestrpljivi da konačno vidimo završen most

Zahvaljujući Protokolu o saradnji i zajedničkom finansiranju nekoliko projekata, sklopljenom između Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada, u narednih nekoliko godina Novi Sad će imati objekte o kojima smo prethodnih decenija samo maštali – izjavio je u intervjuu za Dnevnik potpredsednik Srpske napredne stranke i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

– Mnogi od njih su bili zanemareni, ili zapostavljeni, zbog uglavnom uskostranačkih interesa.
On je naglasio da saradnja i podrška dvaju organa vlasti nije samo deklarativna, što pokazuje i broj projekata na kojima će Vojvodina i Novi Sad raditi zajedno.

– Tačno je da su Novosađani prethodnih godina bili taoci nečije neodgovorne politike. Tačno je da sam i s prethodnom Pokrajinskom vladom pokušao da postignem sličan dogovor. Tačno je da smo dosta vremena izgubili, ali sada nemamo vremena da za tim žalimo. Zato sam i zahvalan predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću što je saradnju s Novim Sadom na realizaciji kapitalnih projekata postavio kao jedan od najvažnijih prioriteta. U pitanju su projekti koji imaju nacionalni značaj, i u koje će biti uključena i resorna republička ministarstva. Zajedno ćemo graditi novu zgradu Radio-televizije Vojvodine, B i C blok Kliničkog centra Vojvodine, novu zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novog Sada, uredićemo univerzitetski Kampus. Među prioritetima su i rekonstrukcija Bulevara oslobođenja, izgradnja fabrike vode, rekonstrukcija regionalne deponije i prečistača otpadnih voda, izgradnja Sentandrejskog mosta i Sentandrejskog bulevara, izgradnja putne mreže... Dakle, ako nas neko u kampanji nije razumeo, a većina građana Srbije jeste, sada može da vidi da „Ujedinjeni” nije bilo samo politička parola već da je to osnova naše politike za bolju Srbiju. Ujedinili smo sve svoje kapacitete oko projekata najvažnijih za Novi Sad.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen je drugi rebalans budžeta koji je „teži” više od dvemilijarde dinara. Šta grad i građani Novog Sada mogu očekivati od tako formiranog budžeta?

– Mi sada ubrzano realizujemo projekte od kojih su mnogi godinama bili na listi čekanja. Nastavljamo ravnomerni razvoj grada, u svim segmentima, ali prvenstveno infrastrukturno i komunalno opremanje. Dakle, i novac od rebalansa opredeljen je isključivo za kapitalne subvencije i projekte, a u ukupnom ovogodišnjem budžetu za te namene izdvojili smo oko 41 odsto, ili 9,8 milijardi dinara. Osim projekata koje ćemo realizovati u saradnji s Pokrajinskom vladom, a koji će uskoro biti novi simboli Novog Sada, gradićemo 16 kilometara kanalizacije u Rumenki, napraviti vezu između Veternika i Novog naselja, zatim, gradimo drugu fazu potisnog cevovoda za Bocke, uredićemo najveću ulicu u Kovilju, širimo putnu mrežu i javnu rasvetu, na pet lokacija se rade biciklističke staze... ali 350 miliona dinara ulažemo i u obrazovanje, od toga 250 miliona za novu zgradu i kocertnu dvoranu Muzičke i Baletske škole.

Koja od kapitalnih investicija je najzačajnija za grad u narednom periodu?
– Sve su jednako važne. I završetak Radne zone „Sever 4”, u kojoj će na hiljade Novosađana dobiti posao, i izgradnja Muzičke i Baletske škole s koncertnom dvoranom, kojom će taj deo Limana, ali i ceo grad, dobiti jedinstven umetnički centar. I mnoge druge o kojima sam govorio.

Koja od većih investicija treba da bude završena pre ostalih?
– Jedna je već završena. Reći ću vam samo da je u pitanju projekat zahvaljujući kojem su stvoreni svi preduslovi da Novi Sad ponovo postane industrijski centar, ali i da se smanji lista nezaposlenih. Ostalo ćete uskoro čuti.

„Žeželjev” most je jedna od većih saobraćajnih „boljki” Novog Sada. Grad učestvuje u finansiranjunjegove izgradnje. Šta očekujete po pitanju završetka gradnje mosta, imajući u vidu da je, poprvobitnim rokovima, već trebalo da bude u funkciji?

– Svi smo nestrpljivi da konačno vidimo završen most. Kao lokalna samouprava, ispunili smo sve svoje obaveze, i pokazali zaista visok nivo tolerancije. Ne bih da licitiram, ali verujem ostalim partnerima na tom projektu, da je kraj 2017. godine izvestan termin za završetak tog značajnog međunarodnog putnog pravca.

Novi Sad je podneo kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Kakav odgovoročekujete 13. oktobra i koji su to aduti Novog Sada za dobijanje tog priznanja?

– Kakav god odgovor dobili – a iskreno se nadamo da ćemo poneti tu laskavu titulu – to iskustvo i ta sinergija koju smo postigli je otvorila nove potencijale Novog Sada, i kao centra kreativne industrije celog regiona, ali i pokazala koliko nam je značajan, i koliko volimo naš Novi Sad. Mi imamo sve što se očekuje od Evropljana, spajamo različite kulture i istovremeno negujemo sopstveno kulturno blago, istoriju i tradiciju, i jesmo pravi most Srbije ka evropskom kulturnom prostoru, dobili formalnu titulu ili ne. Za taj projekat smo dobili podršku svih nivoa vlasti, međunarodnu podršku, podršku naših dragih prijatelja-pobratima, svetski poznatih umetnika… a kada imate takve prijatelje, i takav vetar u leđa, ne možete da se ne osećate pobednički! Svakako, navijajte za nas i 13. oktobra, kao što ste navijali sve ovo vreme.

Radimo kao tim
Kako ste zadovoljni dosadašnjim funkcionisanjem lokalne vlasti i koalicionim partnerima?
– Ako pogledate kojom dinamikom smo krenuli u nove poslove, odgovor vam se sam nameće. Radimo kao tim.

Imajući u vidu da je vaš koalicioni partner u Novom Sadu LSV, a u Pokrajinskoj i Republičkojskupštini ista stranka predstavlja opoziciju, da li se to odražava na međusobne odnose SNS-a i LSV-a u Novom Sadu?

– Mi smo se okupili oko Programa za Novi Sad. Nisam primetio da nešto „kvari” naše dogovore u Novom Sadu s Ligom socijaldemokrata Vojvodine, kao jednim od naših koalicionih partnera.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija