31.10.2016.

Predstava o Nikoli Tesli u SNP-u


Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, biće mesto na kojem će 19. novembra premijerno biti izvedena pozorišna predstava "FBI – Dosije Tesla"

Predstava je nastala kao koprodukcija Udruženja "Tesla global forum" iz Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta, a u saradnji sa projektom "Novi Sad 2021". Ovaj projekat je od izuzetne važnosti jer kroz međusektorsku saradnju povezuje institucije kulture i udruženja u želji da predstavi život i rad jednog od najistaknutijih svetskih naučnika. Ujedno, Novi Sad još jednom, pokazuje da neguje tradiciju i stvaralaštvo, a da su mu evropske vrednosti i priznanja jednako važni.

Izvođenje predstave "FBI – Dosije Tesla" počeće tačno u 20 časova i 21 minut, vreme koje simbolizuje 2021. godinu, kada će Novi Sad biti jedna od tri Evropske prestonice kulture i jedan od glavnih evropskih centara kulturnih dešavanja.

Autor i reditelj ovog multimedijalnog spektakla, Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić, pripremio je predstavu povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je naš čuveni naučnik i pronalazač proglašen za počasnog građanina Novog Sada – davnog 10. jula 1936. godine.

Pored Neleta Karajlića, koji je napisao i muziku i igra jednu od glavnih uloga, lik Nikole Tesle tumači Nikola Rakočević, jedan od najboljih mladih glumaca Evrope i dobitnik titule "Shooting star" (Zvezda u usponu) za 2014. godinu. U predstavi igraju glumci SNP-a Aleksandar Gajin, Nebojša Savić i Milorad Kapor, koji je glumio u poslednjem filmu iz serijala o tajnom agentu Džemsu Bondu. Zanimljivo je i da će, pored brojnih mladih glumaca, jednu od uloga tumačiti Boško Ćirković Škabo član grupe "Beogradski sindikat", kao i jedan od trenutno najboljih srpskih glumaca, takođe iz Beograda, Nebojša Glogovac.

Ulaznice za premijeru Predstave FBI- Dosije Tesla dostupne su na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: snp.org.rs