23.10.2016.

Predrasude prema uspešnim ženama i dalje prisutne


Vejt kaže da je na poslovnim sastancima često bila jedina žena i da su njene kolege sa kojima je sarađivala često mislili da je sekretarica ili u najboljem slučaju prevodilac

Iako žene sve više zauzimaju vodeće pozicije u poslovnom svetu, ali i u političkom životu, i dalje postoje predrasude prema onima koje su uspešne u svom poslu, poručeno je danas na Samitu “Makedonija 2025” u Skoplju.

Ambasadorka Makedonije u Švedskoj Aleksandra Nakjev Ružin rekla je na panelu posvećenom ulozi žena lidera da u svetu raste trend podrške ženama na liderskim pozicijama.

Ona je navela da žene imaju jednaka prava i da treba da budu jednako zastupljene i u političkom i u ekonomskom životu, te podsetila da polovinu vlade u Švedskoj čine žene.

Ana Arsov iz „Mudis grupacije“ istakla je da su tri karakteristike neophodne za uspeh, a to su kompetentnost, naporan rad i integritet.

Bez obzira za koju karijeru se odlučite ta tri faktora su neophodna za uspeh, objasnila je ona.

Arsova je dodala da žene, uz to, poseduju i emocionalnu inteligenciju, koje ih čine posebnim.

Istovremeno je konstatovala da je, radeći u Njujorku, ustanovila da finansijskom industrijom dominiraju muškarci.

Profesor Slavica Vejt, direktor PEC International i osnivač Fondacije Kiril Trajkovski kaže da je skoro ceo svoj radni vek provela u naftnoj industriji i da je većinu vremena radila sa mušakracima.

Vejt kaže da je na poslovnim sastancima često bila jedina žena i da su njene kolege sa kojima je sarađivala često mislili da je sekretarica ili u najboljem slučaju prevodilac.

Član borda direktora u bolnici “Acibadem Sistina” u Makedoniji Jana Marin kaže da postoje velike predrasude kad je reč o ženama koje su uspešne u svom poslu.

“Kada je žena odlučna, za nju kažu da je prenametljiva. Kada je muškarac posvećen, njega javnost smatra posvećenim, a za ženu mogu reći da je sebična”, rekla je Marin.

Navodeći da su i istraživanja pokazala da su žene drugim ljudima sve manje simpatične što su uspešnije na poslu, Marin prenosi i svoje iskustvo i kaže da niko ne dovodi u pitanje njenu kompetentnost ili rezultete, ali da je čak i njena majka upozorava da će je ljudi manje voleti ukoliko nastavi da gradi svoju karijeru.

“To je veoma opasan stereotip, koji zadržava žene i udaljava ih od liderskih pozicija”, navela je ona.

izvor: Tanjug, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net

ES!NFO esrbija.info