30.10.2016.

Povecanje plata i penzija - evo i koliko


Premijer Srbije objavio je danas koliko će, posle dogovora sa MMF-om biti povećane plate u Srbiji

Plate u javnom sektoru biće povećane između 5 i 7 sedam odsto, a penzioneri mogu za koju nedelju da računaju na jednokratnu pomoć u visini od 5.000 dinara, a od 1. januara i na povećanje penzija, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon pregovora sa MMF.

Premijer je na konferenciji za novinare rekao da sa sigurnošu može da potvrdi da će plate biti povećane:


U PROSVETI - za 6-7 posto

U ZDRAVSTVU - pet posto

POLICIJI I VOJSCI - pet odsto

RADNICI U KULTURI - pet odsto

SOCIJALNE USTANOVE - pet odsto

Vučić je rekao da je najteža borba bila za polciju i vojsku - "Na sve je hteo da pristane MMF osim na policiju i vojsku ali su na kraju pristali.

On je dodao da će se odluka o radnicima u pravosuđu doneti narednih dana jer imaju "čudne zahteve. "Oni moraju sami da se izjasne da li će povećanje za pet posto ili će jednokratnu pomoć", rekao je Vučić.

Što se penzionera tiče, Vučić je rekao da će njima biti dodeljena pomoće od pet - šest hiljada dinara.

Reč je o trajnom povećanju, dok će penzioneri dobiti već za tri do četiri sedmice jednokratnu pomoć između pet i šest hidljada dinara, a od Nove godine sledi im sledi trajno povećanje, poručio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Premijer je izjavio da su iza nas dugi i teški razgovori sa MMF-om.

"Oni su uvek oprezni, imamo još godinu dana aranžmana sa njima i želim da se zahvalim građanima Srbije koji su verovali da mi to možemo da ispunimo. Već prošle godine smo krenuli sa vraćanjem smanjenih plata i penzije i poivećavanjem. Ostvarili smo velike rezultate na koje smo ponosni i koji će ući u istoriju", objasnio je premijer.

On je objasnio da je dogovoreno da na kraju oktobra suficit bude oko 30 milijardi, a predviđeni deficit oko 900 miliona evra.

"Izračunajte onda sami koliko smo bolje radili kao Vlada. Na sebe sam ljut zbog nekoliko stvari. Železaru smo rešili, naši kineski prijatelji su nam spasli živote. Ogroman problem je RTB Bor i ljudi u Boru treba da znaju da ih država Srbija izdržava i to ćemo morati da rešimo u narednih 6 meseci. moliću Kineze na kolenima da uzmu RTB Bor, jer mi ovo ne možemo više da izdržimo", istakao je Vučić.

izvor: mondo.rs, agencije