29.10.2016.

Ponovo porasli troškovi gradnje fabrike za "Lear"


Troškovi izgradnje fabrike za potrebe američke kompanije "Lear" ponovo su porasli

pošto je Zavod za izgradnju grada potpisao i treći aneks ugovora sa izvođačima za dodatne radove u vrednosti od 55,7 miliona dinara bez PDV-a.

Ovim povećanjem su troškovi gradnje hale u Radnoj zoni Sever IV porasli sa početnih 2.074.849.000 dinara na 2.179.472.000 dinara, dok je PDV oko 450 miliona, piše 021.rs.

Ovaj treći aneks ugovora o dodatnim poslovima potpisan je zbog niza radova na elektroinstalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kao i drugim građevinskim radovima. Zanimljivo je da je to učinjeno 20. oktobra, odnosno manje od dve nedelje od roka za završetak i predaju objekta "Learu", jer se, prema sporazumu sa ovom američkom kompanijom, Grad obavezao da 1. novembra sve završi. Ukoliko bude kašnjenja, predviđeni su visoki penali i čak može doći do raskida sporazuma.

Ovim su troškovi gradnje povećani na oko 2,7 milijardi dinara, pri čemu Novi Sad daje još 400 miliona dinara za gradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture na ovoj lokaciji, a prethodno je već utrošeno 600 miliona za nasipanje terena. Novi Sad će ukupno uložiti skoro četiri milijarde dinara za halu koju će izdati u zakup američkoj kompaniji, a "Lear" će za 10 godina zakupa dati malo više od milijardu dinara.

izvor: 021.rs, agencije