29.10.2016.

Pijemo tri šoljice kafe na dan - poskupljenje od 1. januara


Zbog konstantnog skoka cene kafe na svetskom tržištu i domaći proizvođači razmišljaju o povećanju cene, što će se gotovo izvesno dogoditi od 1. januara

Cena kafe na berzama skače još od avgusta, a prema dosadašnjim analizama, još uvek nije dosegla maksimum. Sagovornik "Blica" iz jedne od najvećih domaćih industrija kaže da cena kafe na svetskom tržištu raste već gotovo godinu dana.

"Prošli rod u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču 'arabike' debelo je podbacio, a isto se dešava i sa novim rodom, pre svega zbog nedovoljne količine kiše. Isto se dešava i u Vijetnamu, gde se proizvodi kafa 'robusta'. Zbog svega toga cena kafe na njujorškoj i londonskoj berzi, koje su ključne za trgovanje ovom biljkom, znatno su skočile", objašnjava sagovornik ovog lista.

Domaći proizvođaći navode da su nekoliko meseci pokušavali da unutrašnjim resursima amortizuju ovaj udar, ali da je sada neminovno da cena bude barem delimično korigovana.

Statistike pokazuju da građani Srbije svakog dana popiju tri šoljice kafe, najviše se pije turska kafa, ali u poslednje vreme raste i potrošnja espresa i instant kafe.

izvor: Blic, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net