16.10.2016.

Peticija za mame sa troje dece


Širom Srbije potpisuje se peticija kojom članice Udruženja "Majke sa troje dece" traže redovnu mesečnu isplatu dodatka u iznosu minimalne plate od rođenja trećeg deteta, pa do njegovog punoletstva.

Članice traže nadoknadu za sve majke sa troje dece bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne i da li već dobijaju neku pomoć od države. Ukoliko bi se njihov zahtev usvojio, demografsku naknadu za treće dete dobijale bi i majke koje već sada imaju troje ili više dece, ali se isplata ne bi vršila retroaktivno, već od dana stupanja odluke na snagu pa do detetovog 18. rođendana, piše Bebac.

Zašto majke sa troje dece smatraju da im ova nadoknada pripada?

"Država ni na koji način ne podržava roditeljstvo, samo nam ga otežava. Većina porodica, posebno višečlanih, na ivici je egzistencije, a svi pričaju o natalitetu i kako treba promeniti demografsku sliku Srbije“, rekla je članica Udruženja "Majke sa troje dece" Slađana Lesnjaković Stojković.

Iako većina roditelja u Srbiji teško živi, majke smatraju da je onima sa troje dece još teže jer više dece zahteva veća finansijska sredstva i veće angažovanje. Majkama je sve teže da dođu do posla. Nakon svake trudnoće, ženama preti gubitak posla, a poslodavci retko žele da zaposle majke sa više dece.

Mesečna finansijska pomoć bi se dobijala samo određen vremenski period, pa žene koje zbog toga odluče da ne rade, uskratile bi sebi sva primanja nakon detetovog punoletstva.

Kako da i vi podržite majke sa troje dece?

Peticiju možete potpisati u bilo kom mestu u Srbiji i to na dva načina.

1. Pronađite osobu koja u vašem mestu sakuplja potpise. To možete saznati u fb grupi: Udruženje "Majke sa troje dece Ili putem mejla: majketrojedece@gmail.com

2. Odštampajte ovaj dokument i sakupite što više potpisa prijatelja, rodbine, poznanika.. Pounjenu listu sa potpisima pošaljite najkasnije do 20. oktobra na adresu:
Ksenija Pavlović
Ivana Gorana Kovačića 11
26000 Pančevo

Kako bi zahtev Udruženja bio razmatran u Skupštini neophodno je da se sakupi 30.000 potpisa do 20. oktobra.

izvor: bebec.com, 021.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net