05.10.2016.

Pao prvi sneg - Kopaonik


Za "prve snežne pokrivače" , uobičajeno je da traju tek jedan ili dva dana

U Srbiji je došlo do zahlađenja, ali nije previše hladno za ovo doba godine - živa na termometru oko podne je u većini gradova pokazivala plus 12 stepeni.

Od kad postoje merenja na Kopaoniku, prvi sneg je padao između septembra i novembra.

U proseku, kako piše InfoKOP, prvi sneg na Kopaoniku pada između 10. i 15. oktobra, pa je ovogodišnji, kako kažu, poranio.

Za "prve snežne pokrivače" , objašnjavaju na sajtu, uobičajeno je da u 90 odsto slučajeva traju tek jedan ili dva dana, i da njihova visina gotovo nikada ne prelazi pet centimetara.

Na osnovu prvog snega se, piše Infokop, ne može zaključiti ništa o kvalitetu predstojeće ski sezone.

RHMZ do kraja dana najavljuje umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, ali se i dalje na planinama iznad 1300 m lokalno očekuje provejavanje snega uz poledicu. Na istoku Srbije duvaće povremeno jak severozapadni vetar, koji će krajem dana oslabiti.

I sutra ujutro očekuje se mestimično slab prizemni mraz, uglavnom u centralnim i južnim krajevima Srbije.

Prema izgledima vremena za narendih sedam dana, do 12. oktobra, u četvrtak ujutro hladno, mestimično slab prizemni mraz, u toku dana promenljivo oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena. Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, uglavnom u južnim i centralnim krajevima. Za dane vikenda suvo, sa dužim sunčanim periodima. Od utorka postepen porast temperature.

izvor: mondo.rs, agencije, foto:  Instagram/ insta_kop