03.10.2016.

"Osvajaju" i gradove - Invazija smrdibuba na Srbiju


Neke vrste ovih buba sisaju i krv

U Srbiji je ovih dana zabeležena najezda neprijatnih štitastih stenica ili smrdibuba koje traže zaklon na terasama i ulaze u stanove i kuće.

Poreklom su iz istočne Azije, a prema rečima dipl. ing. poljoprivrede Dragana Živkovića, klimatske promene prouzrokovale su migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju, piše "Južni Banat".

I mada su poznate kao veliki neprijatelji uzgajivača voća i povrća, sad "osvajaju" i grad - njihovo prisustvo kod nas je povećano jer, kako dani i noći postaju hladniji, one traže zaklon od nepovoljnih vremenskih prilika.

"Ne postoji gotovo ništa što one ne jedu", rekla je dr Selest Velti, vanredni profesor entomologije na Ohajo Univerzitetu za VBNS - 10TV.

Obično viđamo zelene i braon smrdibube, ali ima i šarenih. Osim što su poznate po neprijatnom mirisu (po kome su u narodu i dobile ime), i ljudi zbog njih mogu da imaju i većih neprijatnosti.

Neke vrste ovih buba hrane se krvlju - znaju da se pritaje na telu domaćina i svojom rilicom, koja se nalazi na grudima, probijaju kožu i sisaju krv. Kada žrtva to primeti i kada naglo pokuša da je odlepi od tela nastaje jak bol.

To potom preraste u povećani svrab koji može da traje danima. Ukoliko sa tela pokušate da je odlepite naglim pritiskom prsta, znajte da ćete je dobro zapamtiti i da će vam se neprijatno osvetiti – bol i svrab su neminovni, navodi "Južni Banat".

izvor: juznibanat.rs, agencije