11.10.2016.

Organska proizvodnja: Naporan posao uz male subvencije - ali dobra zarada


Bavljenje organskom proizvodnjom u Srbiji je naporan posao uz male subvencije, tvrde proizvođači. Ali ako ste spremni na velika ulaganja i da istrajete u proizvodnji možete sebi obezbediti pristojan život.

"Možete obezbediti posao sebi i za još 20 osoba i imati prostojan život", kaže Vladimir Vozar koji se bavi organskom proizvodnjom već godinama. Međutim, treba biti spreman na rad i po 12 sati gotovo svakodnevno, kao i na velika ulaganja.

"Velika su ulaganja zato što imate puno ručnog rada, prskanje, odnosno zaštita od korova ne postoji u našem poslu. Jedino mašinski što se odšparta ali tu su nam najveća stavka radnici i gorivo", objašnjava Vozar.

Na području Novog Sada sedam proizvođača se bavi organskom proizvodnjom ili su postupku konverzije da bi se bavili tom oblašću. Grad izdvaja subvencije od 2011. godine a za ovu je predviđeno da se izdvoji oko 4,6 miliona dinara. Proizvođači kažu da se to na kraju svede samo na oko 2.000 dinara po hektaru.

Prema rečima sagovornika RTV-a, iznos od oko 150 evra mogao bi se smatrati pristojnom subvencijom i mnogo bi značio proizvođačima. Ipak, ne očekuje da će naša država izdvajati koliko i zemlje evropske unije.

"Bio sam u Austriji ove godine i tamo se daje 800 evra po hektaru, to je velika razlika. U Sloveniji je oko 600 evra, veće su subvencije čak nego u konvencionalnoj proizvodnji", ukazuje Vozar.

Ne možemo se porediti sa tim zemljama ni kada su u pitanju primanja, ali čini se da Novosađani ne štede na kupovini zdravih proizvoda. To je barem pokazala anketa RTV-a.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija

ES!NFO esrbija.info