21.10.2016.

Očevi na porođaju u Betaniji


Podrška supruga tokom porođaja praksa je koja nije omogućena svim porodiljama u našoj zemlji, prvenstveno zbog neadekvatnih uslova u porodilištima, kao što je slučaj i u novosadskoj Betaniji

Ipak, realzacija programa "Prijateljski prema majci – prijateljski prema bebi", koji predviđa rekonstrukciju porođajnih soba do kraja sledeće godine, mogla bi otvoriti vrata porođajnih sala i očevima iz Novog Sada.

"Mi se trudimo da u budućnosti rekonstrukcijom dela naše klinike omogućimo bar jednu ili dve prostorije da pacijentkinje u toku porođaja mogu biti same. Jer to je preduslov da dozvolimo prisustvo očeva ili članova porodice porođaju", kaže prof. dr Tihomir Vejnović, načelnik Betanije.

Stručnjaci kažu da prisustvo očeva na porođaju utiče kako na zbližavanje bebe i roditelja od prvog susreta, tako i na partnerski odnos u budućnosti. I dok se brojni Novosađani pitaju kada će i očevi moći da osete nezaboravan trenutak dolaska na svet svog deteta, ima i onih koji smatraju da očevima u porođajnoj sali i nije mesto...

Bejbi frendli program, čiji je deo i prisustvo očeva na porođaju, počeo je aktivno da se primenjuje u svetu pre 15 godina, a prihvaćen je u više od 150 zemalja sveta.

izvor: rtv.rs, agencije