27.10.2016.

Novi zakon: Biciklisti će morati noću da nose fluorescentne prsluke


Motociklisti i biciklisti moraće, kada se usvoji novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, da imaju dodatnu opremu - fluorescentne prsluke

Nacrt izmena ovog zakona, u članu 91, sadrži novi stav koji glasi: "Vozač bicikla, odnosno mopeda, mora za vreme vožnje noću odnosno u uslovima smanjene vidljivosti nositi svetloodbojni prsluk".

Ukoliko ih policajac "uhvati" bez prsluka po ovakvom vremenu, biće kažnjeni sa 6.000 dinara.

Osim prsluka, motociklisti su obavezi da nose i kacigu.

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju trebalo bi da bude usvojen početkom naredne godine.

Oduzimanje kola za pijanu vožnju

Podsećamo da nacrt predviđa da onaj ko bude uhvaćen da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju trajno ostaje bez vozila. Vozilo će biti oduzeto i ako njime ne upravlja vlasnik, što će naročito uticati na slučajeve kada, na primer, maloletno dete, sa ili bez pristanka roditelja, uzme auto da se provoza sa drugarima, naravno bez položenog vozačkog ispita.

Osim trajnog oduzimanja vozila, predviđene su i druge oštre kazne. Vozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana.

izvor: Telegraf, agencije