Novi Sad beleži značajan porast biciklista - od hiljadu do dve hiljade godišnje


Pre nekoliko dana Novi Sad dobio je prvu biciklističku traku, i to u Kisačkoj ulici

Prvi komentari su pozitivni, a u biciklističkoj inicijativi kažu da je traka sigurno korak ka boljoj vidljivosti i većoj bezbednosti.

Prvi komentari na crvenu traku za bicikle i mopede u Kisačkoj ulici, pozitivni su i pored sugestija da je trebalo razmišljati o drugoj boji. Iako nije izvodljivo da trake budu označene u svim delovima grada, u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi kažu da očekuju trake na konfliktnim raskrsnicama i sličnim mestima.

"Bulevar Oslobođenja i Futoška je stvarno dinamično mesto, iskrcavanja ljudi iz autobusa, skretanja. Prosto, na raskrsnicama se zapravo dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda sa biciklistima i to su neka mesta gde se ovo najviše i treba primeniti", kaže Marko Trifković, Novosadska biciklistička inicijativa.

Iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da bi biciklistima uskoro moglo biti uvedeno obavezno nošenje fluorescentnih prsluka za noćnu vožnju, u Inicijativi kažu da nemaju informacije da bi to moglo da se desi.

"Ako se pitaju biciklistička udruženja, a treba da se pitaju, to se neće desiti niti sme da se desi prosto zato što u kontekstu saobraćajne politike ta mera ima negativne posledice. Smanjuje broj biciklista, to su dokazala međunarodna istraživanja", kažu.

Novi Sad beleži značajan porast biciklista, od hiljadu do dve hiljade godišnje, a što je više učesnika, veća je i bezbednost, kaže Trifković. Porastu bezbednosti trebalo bi da doprinese i akcija Biciklom noću u okviru koje članovi Inicijative i saobraćajne policije različitim akcijama pomažu i edukuju bicikliste.

izvor: rtv.rs, agencije

POPULARNO