27.10.2016.

Najezda azijskih bubamara u Srbiji


Azijske bubamare ovih dana opsedaju Srbiju. U pojedinim selima zidovi kuća su gotovo skroz prekriveni
Ima ih i u Beogradu u pojedinim delovima grada. Mogu biti uzročnici alergena i astme, zato stručanjci preporučuju da ih ne ubijate.

Dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže da je reč o azijskoj bubamari koja je uvežena u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši.

Ova vrsta je u Srbiju stigla pre nekoliko godina i do danas se proširila po celoj zemlji. Azijska bubamara ima status invazivne vrsta i brzo se adaptirala na život van plastenika pa velikom brzinom potiskuje domaću bubamaru koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena.

“Visoke temperature poslednjih godina su uzrokovale povećan broj biljnih vaši, a pošto su one glavna hrana bubamarama, to je i broj nezvanih gošći iz Azije povećan“, kaže za Mondo dr Aleksić.

“Azijska bubamara se razlikuje od domaće po neuobičajenim morfološkim oblicima i raznim bojama, a ono što je karakteristično je crna W ili M šara na beloj glavi. Imaju različit broj tačaka na leđima, a boje se kreću od crne do jarko crvene. Ne postoji neki određeni raspored šara na leđima kao kod evropske vrste, ima izduženiju glavu i smeđe noge, krupnija je, brže se razmnožava. Živi tri godine za razliku od domaće čiji je životni vek godinu dana.“, objasnio je ovaj stručnjak.

izvor: mondo.rs, foto: Zavod za biocide

ES!NFO esrbija.info