11.10.2016.

Majke s troje dece traže redovna mesečna primanja


Ranije je pominjan mesečni iznos od 20.000 dinara, ali nije toliko ni bitna suma novca

Udruženje “Majke sa troje dece” pokrenulo je širom Srbije potpisivanje peticije kako bi im država nakon rođenja trećeg deteta obezbedila mesečna primanja. One navode da nije bitan iznos koji će dobijati, ali smatraju da je porodicama koje imaju troje dece neophodna podrška države.

- Potrebno nam je 30.000 potpisa, overenih u sudu. Teško je reći koliko smo potpisa do sada prikupile, jer naše članice u celoj Srbiji prikupljaju potpise. Svako ko želi da podrži našu Peticiju za demografsku naknadu roditeljima sa troje dece, treba osim potpisa da upiše i broj lične karte ili JMBG - kaže potpredsednica Udruženja Ksenija Pavlović i napominje da su se majke prvo okupile oko Fejsbuk stranice Udruženje “Majke sa troje dece” u januaru, a potom su u martu i registrovale Udruženje, čije sedište je u Pančevu.

Kako objašnjava, ideja članica je da novac dobijaju u vidu mesečne nadoknade, a kaže kako su postojale ideje da se majkama sa troje dece novac isplaćuje iz Demografskog fonda.

- Ranije je pominjan mesečni iznos od 20.000 dinara, ali nije toliko ni bitna suma novca. To je iznos koji bi majke dobijale svakog meseca i to sve dok treće dete ne napuni 18 godina, a tako je rešeno i u zemljama u regionu - ispričala je Pavlović.

Ona navodi da mnoge porodice sa troje ili više dece izuzetno teško žive, da žene često i nemaju posao i svi se izdržavaju od jedne plate.

- Nije retkost da žena dobije otkaz kada zatrudni, da žene rade na crno, nisu prijavljene, nemaju nikakva prava. To treba da dobijaju žene bez obzira na to da li su zaposlene ili nisu. Neke porodice koje imaju troje dece ne mogu ni da dobiju dečji dodatak, jer njihova mesečna primanja za neku malu sumu prelaze granicu za isplatu - navodi Pavlovićeva i dodaje da se članice Udruženja zalažu i za olakšano dobijanje dečjeg dodatka i drugih isplata, a pomažu one članice koje su lošijeg materijalnog stanja tako što razmenjuju ili poklanjaju odeću, obuću, školski pribor i druge potrepštine.

Prema ideji članica Udruženja, ovaj mesečni iznos dobijale bi majke za treće dete, bez obzira na to da li imaju troje, ili pak više dece.

- Kod nas se radi na uništenju porodice. Svi pričaju o beloj kugi, a niko ne pomaže roditeljima koji imaju troje ili više dece. Roditelji su prinuđeni da se snalaze. Mnogi su podstanari i sva primanja im idu na plaćanje kirije i računa - navela je Ksenija Pavlović.

Formular peticije može da se pronađe na Fejsbuk stranici Udruženja i svako ko želi može da ga odštampa i prikuplja potpise, te na taj način pomogne porodicama sa troje dece.

izvor: dnevnik.rs, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net