26.10.2016.

"Lako je zamisliti putovanje Dunavom bez pasoša"


Dunav nas spaja, ujedinjuje, to je snaga koja nosi Evropu u budućnost

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas da je lako zamisliti dan kada će se Dunavom, koji spaja 10 evropskih zemalja i 200 miliona ljudi, uzvodno i nizvodno od Beograda putovati bez pasoša.

Benedikt je na otvaranju štanda Delegacije EU i Info centra EU na sajmu knjiga u Beogradu, čije će se aktivnosti odvijati pod motom "Dunav u knjigama pravo evropsko putovanje", rekao da je priča o Dunavu danas usmerena na poboljšanje života ljudi u njegovom slivu i njihov socioekonomski razvoj.

"Dunav nije samo arterija u srcu Evrope već i inspiracija koja svima daje snagu da ne odustanu pred izazovima. Dunav nas spaja, ujedinjuje, to je snaga koja nosi Evropu u budućnost", rekao je Benedikt i podsetio na brojne projekte vezane za Dunav, jer ta reka nije samo šansa za razvoj i povezivanje regiona već i za putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je obeleženo pet godina Evropske strategije za Dunav koja se sprovodi u cilju boljeg povezivanja regiona, zaštite životne sredine i uspostavljanju mira i prosperiteta.

Najbolji primer prave evropske saradnje danas je Golubačka tvrdjava čiju je rekonstrukciju pomogla EU, rekao je Benedikt i podsetio da je dobra vest i to što je jedan grad na Dunavu Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Prema njegovim rečima, to je prvi grad jedne zemlje koja je kandidat za članstvo u EU a koji je osvojio tu titulu.

On je ocenio da je štand EU info centra, koji je ove godine peti put na sajmu knjiga, "živi primer prijateljstva, zajedničkih vrednosti i svakodnevne saradnje".

Direktor Austrijske razvojne agencije Klaus Klaper rekao je da je Golubac zahvaljujući pomoći EU za dve nedelje od završetka rekonstrukije tvrdjave, uspeo i uprkos ružnom vremenu da postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

"Želimo da uskoro ceo tok Dunava kroz Srbiju, od 588 kilometara, bude nezaobilazna turistička destinacija, kao što je to danas Golubac", rekao je Klaper i dodao da je Dunav, bez obzira na sve svoje različitosti, nit koja povezuje istok i zapad.

Benedikt je povodom ovaranja štanda EU na sajmu knjiga u Beogradu direktoru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandru Jerkovu uručio sertifikat o donaciji 50 knjiga o EU.

On je izrazio i uverenje da će srpska akademska zajednica nastaviti da pomaže ulazak Srbije u EU.

izvor: Beta, foto: instagram.com/nsinfo