11.10.2016.

Izbegavajte ove namirnice pre spavanja


Želudačni refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može biti pre spavanja

Predstvljamo vam listu namirnica koje obavezno morate da izbacite sa svog večernjeg jelovnika, kako biste izbegli ovu neprijatnu pojavu.

1. Gazirana pića i alkohol

Spadaju u grupu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljen dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Suzdržavajte se i od ispijanja alkohola.

2. Masna hrana 

Zaboravite na sladoled, keks, hamburgere i sve namirnice s velikim udelom štetnih masnoća jer na želudac deluju isto kao alkohol i gazirana pića.

3. Čokolada 

Osim velikog udela masnoća, sadrži i kofein i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

4. Sir 

Izbegavajte mekane tipove sira poput fete ili mocarele, a ako baš morate da uživate u siru pre spavanja, birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

5. Orašasti plodovi 

Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbegavati pre spavanja. Najgore će na vas delovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

6. Citrusi 

Iako su ukusni, zdravi i osvežavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati pre spavanja, jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

7. Kafa 

Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći da spavate, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

izvor: zadovoljna.hr, agencije, foto: tiverylucky/freedigitalphotos.net