02.10.2016.

Ipak ništa od vraćanja obaveznog vojnog roka - duže dobrovoljno služenje


Srbija, kako sada stvari stoje, neće vratiti obavezno služenje vojnog roka

Umesto toga, dobrovoljno služenje će umesto sadašnja tri, trajati šest meseci.

Dupli ostanak u kasarnama već je ponuđen devojkama i mladićima koji su u septembarskoj klasi obukli vojničke uniforme. Razlog za promene je veoma veliki odziv devojaka i mladića za dobrovoljno služenje vojnog roka. Dosadašnja četiri uputna roka, koja su uvedena od 2014. godine, nisu mogla da odgovore broju zainteresovanih, kojih je bilo i do pet puta više nego predviđenih mesta u centrima za obuku. Naime, kapacitet po uputnom roku je 500 vojnika, a broj prijavljenih kandidata dostizao je i do 3.000.

Obuka će prema novom sistemu biti podeljena u nekoliko faza. Prva će trajati mesec i po, druga, koja podrazumeva specijalističku obuku, isto toliko. Nakon toga, dobrovoljci se upućuju na kolektivnu obuku u jedinice Vojske Srbije koja će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

U skladu s produženim boravkom u kasarnama, dobrovoljci će dobijati i veće mesečne naknade od dosadašnjih. Oni će u prva tri meseca obuke zarađivati po 10.500 dinara, koliko je i do sada iznosila prinadležnost za dobrovoljce, četvrtog meseca 15.000, petog 20.000 i šestog meseca 25.000 dinara. To znači da će dobrovoljci za pola godine dobiti ukupno 91.500 dinara.

Ovo, međutim, nisu jedine novine u dobrovoljnom služenju vojnog roka. Naime, novi sistem omogućiće da deset najboljih polaznika iz svake generacije bude primljeno u profesionalnu službu. Ostali će, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, biti u mogućnosti da konkurišu za preostala slobodna mesta profesionalnog vojnika. Novina je i da će svi koji odsluže rok na poklon dobiti značku i zahvalnicu Vojske Republike Srbije, piše Dnevnik.

Stručnjaci predočavaju da će se produženim boravkom dobrovoljaca u kasarnama dobiti kvalitetnije osposobljeni vojnik. Jer, za dosadašnja tri meseca, oni savladaju postrojavanje, strojevi korak, osnovnu obuku s puškom i (po)neko bojevo gađanje, što je minimum. U bivšoj JNA osnovna obuka je trajala šest meseci i bez toga, naglašavaju vojni analitičari, nema pravog vojnog roka. Sada ove novine na mala vrata u Srbiji vraćaju služenje vojnog roka slično starom sistemu, ali na dobrovoljnoj bazi.

Podsetimo, odlukom Narodne skupštine Republike Srbije od 1. januara 2011. godine obustavljeno je obavezno, a ne ukinuto, kako se ponegde pogrešno tumači, služenje vojnog roka, a vojska je potpuno profesionalizovana. Ipak, ostavljena je mogućnosti da devojke i momci koji ipak žele da obuku vojničku uniformu i služe vojni rok s oružjem, to mogu da urade po principu dobrovoljnosti.

Dobrovoljce na odsluženju vojnog roka imaju i druge države koje su profesionalizovale svoje oružane snage. Hrvatska je, na primer, još 2007. ukinula obavezno služenje vojnog roka ali takođe uvela prijem dobrovoljaca, koji u kasarnama provedu dva meseca na obuci.

U kojim državama je služenje roka obavezno

Ukidanje redovnog služenja vojnog roka ipak nije nešto što karakteriše sve vojske pa čak ni unutar Evropske unije. Tako Grčka, Finska, Danska, Estonija, Austrija i dalje imaju vojni rok. Neutralna Švajcarska takođe. A ovih dana pojavila se i vest da će Švedska od 2018. ponovo uvesti obavezno služanje vojnog ro, osam godina nakon njegovog ukidanja.

Vojni rok obavezan je i u Rusiji i Turskoj, koja je članica NATO.

Podsetimo, portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić izjavio je juče da, ukoliko Skupština Srbije donese odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka, Ministarstvo i Vojska Srbije spremno odmah istu sprovode u delo.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs