08.10.2016.

Igrači Olimpijakosa napustili turnir zbog štrajka kontrolora leta - ipak na kraju osvojili “Memorijal Žarka Petrovića“


Ekipa grčkog Olimpijakosa trijumfovala je na sedmom međunarodnom turniru “Memorijal Žarka Petrovića“

Iako su Atinjani, zbog najave štrajka grčkih kontrolora leta i nemogućnosti povratka na vreme (a očekuje ih uskoro Superkup), odlučili da napuste turnir i nisu odigrali treću utakmicu, organizator ih, ipak, uz konsultaciju sa ostalim trenerima, nije izostavio iz plasmana. Naime, njima je samo oduzet jedan bod, a pisan im je i poraz od 0:3. Tako je Olimpijakos zahvaljući maksimalnim pobedama u prva dva dana ostao u trci za prvo mesto, ali mu je u tome pomogao i ishod meča Vojvodine NS seme i Dobruđe.

Naime, da je kojim slučajem ta poslednja utakmica završena u tri, ili četiri, seta, pobednik tog susreta bio bi ujedno i pobednik turnira. No, kako je ovaj duel trajao pet setova, ekipi Dobruđe pobeda od 3:2 nad Vojvodinom bila je dovoljna samo za drugo mesto, jer je Olimpijakos imao isti broj pobeda, isti broj bodova, ali bolji set količnik. Treće mesto osvojio je domaći tim, a četvrto Finikas. Za najboljeg igrača proglašen je prvotimac Dobruđe Trifon Lapkov. Priznanja su predali Vladimir Šiška, predsednik SANS-a i Vidosava Petrović, supruga pokojnog Žarka Petrovića.

Međutim, oni koji su gledali poslednji meč turnira sigurno su uživali u svakom trenutku, jer su prvotimci i jedne i druge ekipe priredili pravu poslasticu, bez sumnje i najuzbudljivi duel memorijala (25:18, 17:25, 15:25, 25:21, 15:13 po setovima za Dobruđu). Takođe, poklonici odbojke imali su prilike da vide najpre hrabrost trenera Nedžada Osmankača, koji je na teren izveo sve „klince“, a onda i tokom pet setova pravu rapsodiju tih momaka, za koje mnogi (koji ne prate pomno odbojku) do sada nisu ni čuli.


Tako su utakmicu počeli Vuk Todorović na mestu dizača, korektor Miloš Nadaždin, primači Miran Kujundžić i Pavle Perić, srednjaci Stefan Kovačević i Božidar Vučićević i libero Lazar Ilinčić. Trebalo je novosadskoj mlađariji vremena da se opusti, da odmeri rivala i zaigra maksimalno. To su Bugari iskoristili pa su sigurno dobili prvi set. Posle toga usledila je prava magija, a Vošini prvotimci su igrali sa puno motiva, elena i želje za dokazivanjem. Svi do jednog su potvrdili da crveno-beli i te kako imaju potencijal. Lako su i ubedljivo dobili Novosađani drugi i treći set, nakon čega je, ipak, prevagnulo iskustvo Dobruđe.  Vodili su gosti, Vojvodina je uspevala da se vraća, a u jednom momentu je čak i izjednačila na 16:16. Bugari su opet poveli, trener Osmankač je uveko Premovića i Radovića želeći da mlađariju malo očvrsne, ali ni to nije pomoglo. Ušlo se u pet set, u kojem su ekipe, manje-više, bile u egalu. Novosadski dečaci nisu se predavali, u samom finišu su imali prednost od 12:10, međutim i to su uspeli da anuliraju igrači Dobruđe, a u završnici je i sreća bila na njihovoj strani za konačnih 15:13.

- Spremamo se za prvenstvo, hteli smo sve da isprobamo i zato smo dali svima šansu. Treća utakmica bila je baš zanimljiva, a inače je ceo turnir bio kvalitetan. Sve ekipe su bile vrhunske, nemamo svaki dan priliku da ih gledamo i žao mi je što to publika nije osetila. Takođe mi je krivo što je odlazak Olimpijakosa bacio senku na sve ovo, ali se ipak lepo završilo. Momci su dali sve od sebe i mogu biti zadovoljan – istakao je trener Vojvodine NS seme Nedžad Osmankač.

- Bio je ovo odličan turnir, čak mi se čini da se nivo podiže iz godine u godinu. Drago mi je što smo pobedili Vojvodinu, jer mi se sviđa njen tim. Novosađani su vrlo perspektivni i na svakoj poziciji imaju dva igrača koja mogu jednako dobro da odigraju. Zadovoljan sam drugim mestom i bilo nam je lepo kod naših prijatelja sa kojima sarađujemo već četiri godine – izjavio je trener Dobruđe Miroslav Živkov.

- U tri dana smo kombinovali postave i dobro je ispalo. Možda smo prvog dana bili najodmorniji i najsigurniji, ali generalno smo lepo odigrali u svakom meču. U ovoj trećoj utakmici na kraju je i sreća odlučila. No, svako ko je bio na terenu pružio je maksimum i dobro je što su svi dobili šansu – poručio je srednji bloker Čedomir Stanković.

Veliku zahvalnost Vojvodina je izrazila i Finikasu, kao i treneru Dušku Nikoliću, koji su, uprkos najavi štrajka u Grčkoj, odlučili da ostanu u Novom Sadu. Prema svemu sudeći, ekipa sa Sirosa neće moći da leti, pa će ovde ostati do utorka i tu i trenirati. Naravno, novosadski klub im je zbog toga maksimalno izašao u susret.

izvor: okvojvodina.org, foto: Odbojkaški klub Vojvodina facebook