20.10.2016.

Hoće li kasniti subvencije za vrtiće?


Odluka o subvencionisanju boravka za 1.900 dece u preko 20 privatnih vrtića u gradu doneta je početkom septembra

Roditelji su imali rok do 7. oktobra da predaju zahteve za subvencionisanje, a upravo oni, ali i vlasnici privatnih vrtića, zabrinuti su kako će sve to funkcionisati i da li će novac biti isplaćen na vreme.

Subvencije ne kasne, ali je gotovo izvesno da će se to desiti, kažu u Udruženju privatnih predškolskih ustanova.

"Grad je doneo novu odluku kojom su tačno propisani rokovi. Ipak, ne znam koliko će to biti urađeno na vreme obzirom na to da od Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu ima malo povratnih informacija. Obrasci i sva papirologija još uvek nije gotova, koliko čujem, nisu ni rešenja o subvencijama gotova", kaže Goran Urukalo, predsednik Upravnog odbora Udruženja privatnih prosvetnih ustanova Novi Sad.

Zbog takve situacije, u finansijskim problemima mogu biti i vrtići, ali prvenstveno se sve to odražava na roditelje, dodaju u Udruženju. Ipak, vlasnici pojedinih obdaništa imaju razumevanja za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji i ne zahtevaju od njih da izmire račune, dok ne dobiju subvencije.

"Ako dođe do kašnjenja, vrtići će se svakako naplaćivati u punom iznosu. Septembar je naplaćen u punom iznosu, oktobar je takođe naplaćen u punom iznosu, a od grada još uvek nema subvencija. Gotovo da sam siguran da ćemo ući u novembar i mislim da je to za roditelje velik problem i da će polako krenuti da odustaju, da neće moći to finansijski da izdrže", kaže Urukalo.

Podsećamo, odluka o sufinansiranju privatnih vrtića, koju je Grad doneo početkom septembra traje do kraja godine, a kako RTV saznaje, upravo povodom te odluke i razmatranja eventualne buduće, Savet roditelja privatnih vrtića održaće sastanak u petak.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo