12.10.2016.

Gužve ispred RFZO-a ne jenjavaju - prvo se čeka za broj, pa onda još par sati...


Da bi dobili broj, Novosađani moraju rano ujutru zauzeti mesto ispred filijale RFZO-a na Žitnom trgu, a zatim nekoliko sati sačekati na prozivku na šalteru

Novosađani koji treba da predaju zahtev za izdavanje nove zdravstvene knjižice, overe postojeće ili podignu nove, pre odlaska u filijalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu moraju se „naoružati” strpljenjem.

Iako je rok za zamenu postojećih zdravstvenih knjižica elektronskim produžen do kraja godine, gužve ispred RFZO-a ne jenjavaju. Zamena postojećih zdravstvenih legitimacija napravila je velike redove ispred šaltera, a građani koje je ekipa Dnevnika zatekla kažu da se čeka i po nekoliko sati, samo za predaju zahteva. Od stajanja u redu nisu pošteđeni ni osiguranici koji su došli da podignu gotove, odnosno nove zdravstvene legitimacije. Da bi dobili broj, Novosađani moraju rano ujutru zauzeti mesto ispred filijale RFZO-a na Žitnom trgu, a zatim nekoliko sati sačekati na prozivku na šalteru.

Troškovi izrade nove zdravstvene knjižice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac kao obveznik plaćanja doprinosa. Izrađene i personalizovane zdravstvene kartice (knjižice), osim za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i novorođenčad, besplatne su i za decu s posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici.

Radno vreme šaltera u novosadskoj filijali RFZO-a na Žitnom trgu produženo je do 18 časova.


Oko stotinak građana je i jutros na kiši čekalo u redu kako bi dobilo svoj broj. U proseku čekaju oko pola sata, jer ih obezbeđenje pušta u zgradu u grupama od po 20.

Ipak, kada dobiju broj, građane sačeka još jedan šok kada shvate da je broj trocifren. Do devet časova podeljeno je već 400 brojeva, a kako je za 021.rs rekao rekao jedan bračni par, koji se nalazio na kraju reda, mislio je da će zbog kiše doći manje ljudi.

"Došli smo da zamenimo stare knjižice za nove, a nadali smo se da će zbog kiše biti nešto manje ljudi nego proteklih dana. Prevarili smo se. Videćemo kako se red kreće, da li ćemo otići ili ne, ali ovo nije normalno", ističu oni.

izvor: dnevnik.rs, 021.rs, agencije, foto: ilustracija