08.10.2016.

Grk Zorba otvara sezonu u SNP


Na početku sezone Srpsko narodno pozorište donosi nam novu premijeru omiljenog baleta publike

Naime, Legendarni Grk Zorba, koji je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta bio punih osamnaest godina, posle tri godine pauze u subotu 8. oktobra ponovo premijerno u tom teatru. Ansambl baleta najavljuje novi, drugačiji spektakl.

Pred premijeru obnovljenog baleta "Grk Zorba" odlična atmosfera u ansamblu. Kažu, da će publika videti svoj omiljeni balet u novom obliku sa novom scenografijom, kostimima i mladim igračima.

"Ja sam koreografski promenio neke dramaturške radnje i koreografske u odnosu na prethodnu premijeru. Tako da je ovo nova predstava, nova premijera", kaže Krunislav Simić, koreograf i reditelj.

Mladi igrači ulogama su pristupili studiozno. Reditelj smatra da je uspeo da ih isprovocira da daju svoj maksimum u zahtevnim, dramskim ulogama.

"Nismo imali puno vremena. Za mesec dana nije bilo lako spremiti tako zahtevnu ulogu, ali uz njegovu pomoć i pomoć asistenata mislim da smo uspeli, ali to će na kraju reći publikakoja je naš najveći kritičar", kaže Andrej Kolčeriju, baletan.

Očekuju da će i ova predstava ostvariti dobar odnos sa publikom. A da postigne veći uspeh od prethodne poželeo im je i kompozitor Mikis Teodorakis .

"Oećao je da će biti u mislima sa nama i molio da ga izveštavamo i o daljim izvođenjima. Rekao mi je da bi voleo da vidi balet na nekom gostovanju u grčkoj", istakla je Nevena Janać, umetnički direktor Srpskog narodnog pozorišta.

Postoje planovi da balet gostuje u Atini, a planira se i turneja po Krfu. Domaća publika premijerno ga može pogledati u subotu 8. oktobra, a prvo izvođenje zakazano je za 11. oktobar.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo