23.10.2016.

Greška u eksperimentu - otkriće koje će spasti svet?


Naučnici iz Nacionalne laboratorije “Ouk Ridž” u SAD "slučajno" su otkrili način da preokrenu proces sagorevanja ugljen-dioksida, pretvarajući ga nazad u gorivo, piše Independent

Naučnici su prilikom procesa koristili nanotehnologiju, a prvobitno su nameravali da pretvore ugljen-dioksid u metanol, a ne etanol.

Kako korišćeni materijali prilično jeftini, stručnjaci smatraju da bi taj postupak mogao da se koristi u industriji, na primer za čuvanje viška energije proizvedene u elektranama.

“Uzimamo ugljen-dioksid, otpadni produkt sagorevanja, i zatim taj proces ‘okrećemo unazade kako bismo dobili korisno gorivo”, kratko je objasnio proces doktor Adam Rondinon, glavni autor studije o ovom procesu koja je objavljena u časopisu ChemistrySelect.

Rondinon je takođe izložio sve pozitivne efekte u vezi sa ovim procesom:

“Etanol već danas možete da koristite kao gorivo za vozila, bez modifikacija. S druge strane, ugljien-dioksid je problem. Ako ga koristimo, onda sprečavamo da odlazi u atmosferu”, smatra Rondinon.

Sam postupak tim je sproveo pomoću katalizatora napravljenog od ugljenika, bakra i azota, a kao okidač za reakciju korišćena je struja.

“Očekivali smo da proces bude komplikovaniji, a do otkrića smo donekle došli igrom slučaja. Pokušavali smo da proučimo prvu fazu očekivane reakcije kad smo shvatili da katalizator uzrokuje sasvim drugu reakciju. Etanol je za nas bio iznenađenje”, kaže Rondinon.

Rastvor ugljen-dioksida i vode pretvoren je u etanol u povratku (između 63 i 70 odsto prvobitne količine), što znači da se većina CO2 i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, već pretvara u etanol, objasnili su naučnici kojima je sledeći cilj da dodatno unaprede efikasnost procesa čija je praktična primena od potencijalno epohalnog značaja.

izvor: Independent, Jutarnji, b92.net, agencije