30.10.2016.

Građani prikupljaju otpad kako bi pomogli rad vrtića


Udruženje "Zeleni maslačak" odlučilo je da pokrene akciju prikupljanja smeća i čišćenja grada kako bi donirali novac vrtiću "Maslačak".

Građani će prikupljati otpad na delu Klise, oivičenom Primorskom ulicom, kružnim tokom i klisanskim mostom. Prikupljene sirovine će se prodati, a novcem će biti potpomognut rad vrtića koji pohađa preko 600 dece. Predsednik udruženja Dejan Cvrkalj kaže za 021.rs da nije veliki novac u pitanju, ali da je bitna poruka koju nosi ova akcija.

"Želimo da pokažemo kako našoj, tako i tuđoj deci, da se malim stvarima stanje može menjati. Potrebno ih je naučiti da recikliraju, jer time spasavaju prirodu ali i doprinose zajednici. U Novom Sadu ne postoji baš sistemsko rešenje kada je u pitanju sekundarni otpad, a smeće na deponiji se bespotrebno gomila. Mi se na ovome nećemo zaustaviti, nego ćemo lagano ići i ka drugim delovima grada", priča Cvrkalj.

U ovu akciju uključila su se i pojedina novosadska preduzeća, koja svoje sekundarne sirovine doniraju udruženju, koje dalje reciklira. Cvrkalj ističe da je veoma bitno da se ukaže na važnost recikliranja i da se više radi na tome kako bi grad bio čistiji.

"Nekada prošetamo sa decom pored Dunava i neverovatno je poražavajuće koliko smeća tamo ima, a sve se moglo reciklirati bez mnogo napora. Ovakvih akcije je potrebno još više, građani mogu sami da se organizuju ili da krenu od sebe i ne bacaju otpad gde stignu. Većina se pita zašto ovo radimo kada postoje ljudi koji su plaćeni da čiste. Pitanje je gde bismo stigli kada bismo svi tako razmišljali. Mi smo mala grupa koja želi da učini grad boljim", zaključio je sagovornik 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: arhiva, instagram.com/nsinfo