15.10.2016.

Gorivo poskupelo - očekuju se još više cene


Protekle nedelje derivati na pumpama poskupeli do četiri dinara. I u veleprodaji zabeležen rast, pa se očekuju još više cene

Cene benzina i dizela, ali i auto-plina, poslednjih dana krenule su i u Srbiji uzlaznom linijom. Dizel je skuplji u proseku za tri do četiri, a benzin za dva do tri dinara po litru. Tečni naftni gas TNG je poskupeo, protekle nedelje u proseku oko dva dinara po litru. S obzirom na rast cena sirove nafte, očekuje se da i derivati zadrže kurs koji se neće svideti vozačima.

Evrodizel se u četvrtak prodavao od 139,2 do 144,9 dinara po litru, benzin od 95 oktana od 135,21 do 139,7, a od 98 oktana od 140,2 do 146,9 dinara po litru.

TNG se prodavao po ceni od 69,5 do 73,9 dinara po litru. Pri tome se cene razlikuju sve više i na pumpama iste kompanije. Najskuplje je, kao po pravilu na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

Kako Novosti saznaju, u četvrtak su "stigle" i nove cene u velikoprodaji, korigovane naviše. Dizel je u velikoprodaji skuplji za 4-6, a benzin za oko dva dinara. S obzirom na razliku od sedam dinara po kilogramu TNG u velikoprodaji, vozači koji koriste auto-plin u narednom periodu se baš i neće radovati.

Iako se poskupljenje derivata u Srbiji "poklopilo" sa skokom cena sirove nafte na svetskom tržištu, ovo poskupljenje nije posledica trenutnih berzanskih kretanja.

- Dizel je poskupeo, da tako kažem, sezonski - objašnjava, za Novosti, Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih naftnih benzinskih stanica Srbije. - U toku su jesenji radovi u poljoprivredi, potražnja je povećana, a dizel se i više uvozi nego benzin, čiji je glavni snabdevač NIS. TNG je, međutim, tipično sezonski artikl. Cena zavisi od odnosa propana i butana u smeši. Zimi je skuplji, leti jeftiniji...

To ne znači da se skok cena sirove nafte na svetskim berzama neće odraziti i na naše tržište. Kada i koliko, zavisi od mnogo faktora.

- Naravno da će se poskupljenje sirove nafte preliti, da tako kažem, i na naše pumpe. Trenutno su svetske berze reagovale na političke odluke, izjave Putina i članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje što je neminovno poguralo cene naviše - kaže Velicki.

Prema njegovim rečima, još se ne zna da li će država od 1. januara podići, kao ranijih godina, akcize na pojedine vrste goriva:

- To je na nadležnim državnim organima. Ja samo još jednom apelujem da se još više pooštri borba protiv crnog tržišta, koje nam svima pravi neviđene probleme.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net