06.10.2016.

Elektronska prijava beba do kraja godine - besplatno i u roku od 10 minuta


Novopečeni roditelji neće više morati da trče po šalterima i opštinskim službama

Ministarka držvne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je elektronsko prijavljivanje beba koje do kraja godine treba da se primenjuje u svim porodilištima u Srbiji veoma značajn projekat Vlade Srbije i da će mnogo značiti mladim roditeljima.

Ona je Tanjugu kazala da je planirano da sledeće sedmice bude promovisan projekat pod nazivom "Bebo dobrodošla na svet".

Prema njenim rečima, ovaj projekat trenutno funkcioniše u 50 porodilišta u Srbiji.

“Novopečeni roditelji neće više morati da trče po šalterima i opštinskim službama da popunjavaju obrasce i da plaćaju prijave, već će u porodilištu kad se beba rodi moći odmah da je prijave besplatno u roku od 10 minuta”, kazala je Brnabić.

Ona je istakla i da će država nakon te elektronske prijave, na adresu na koje je dete prijavljeno, slati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, tako da će ceo taj postupak biti mnogo lakši nego što je bio pre.

“Ovo je fantastičan projekat koji će mnogo značiti mladima u Srbiji. Čast mi je što sam deo Vlade koja će da završi ovaj postupak koji su pokrenuli njeni prethodnici”, kazala je Brnabić.

Realizacija projekta E-Beba, koja roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem interneta trebalo je prema ranijim najavama da počne od 1. marta 2016.

izvor: Tanjug, foto: imagerymajestic/freedigitalphotos.net