19.10.2016.

Dunavski biznis forum - odlična prilika za saradnju


Događaju prisustvuju vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, nauke, kulture i medija, predstavnici politike, diplomatije i javnog života Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju petog po redu skupa „Dunavski biznis forum“ koji se pod pokrovitelјstvom Privredne komore Srbije i Vlade AP Vojvodine održava u Novom Sadu naredna dva dana. Skup je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a događaju su prisustvovale vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, nauke, kulture i medija, predstavnici politike, diplomatije i javnog života Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Organizatori ovog skupa su Media Invent, Univerzitet u Novom Sadu, Institut evropskih regiona iz Salzburga i SENS iz Sarajeva.

- Dunavski biznis forum predstavlјa odličnu priliku za saradnju javnog i privatnog sektora, a mi smo današnji skup doživeli kao nastavak uspešne priče koju smo počeli u saradnji sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, naravno i na fonu izbora Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Vrednosti koje se promovišu na ovom forumu su utkane u promociju grada za Evropsku prestonicu kulture u najvećoj meri, a to su komplenmentarne stvari. Samo kroz zajedničko nastupanje i ujedinjeni oko dobrih ideja i projekata, kroz saradnju javnog i privatnog sektora, a ne kroz sukob, možemo da popravimo i privredni ambijent i sveukupni ambijent u našoj državi i društvu. Sa punim pravom možemo da kažemo da Novi Sad nije više isti grad kao pre godinu dana, jer smo mi danas razvijeniji, snažniji i priznatiji u kvalitativnom smislu, nego što je to bilo ranije. Ne bismo uspeli sve to da nemamo podršku državnog i pokrajinskog nivoa vlasti, a pre svega podršku naših građana - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Organizatori skupa su gradonačelniku Vučeviću uručili priznanje „Dunavski cvet“ u kategoriji „Otvoreni gradovi“ koju je dobio Grad Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, a za doprinos prekograničnoj saradnji i implementaciji Dunavske strategije. Ova Povelјa se svake godine dodelјuje zaslužnim lokalnim samoupravama i pojedincima za doprinos razvoju i jačanju prosperiteta Podunavlјa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da peti Dunavski biznis forum treba da ukaže na mogućnosti saradnje zemalјa koje su na Dunavu i da one zajednički treba da unapređuju elemente iz Dunavske strategije.

- Naša zajednička ideja je povezivanje i okuplјanje oko projekata koji će biti realizovani u čitavoj Vojvodini, a putem Dunavske strategije – rekao je Igor Mirović.