10.10.2016.

"Dobrovoljno služenje vojnog roka zadovoljava naše potrebe - ali moramo obučiti i građane"


Preterana militarizacija i vojna rivalstva vode slabljenju ekonomije i smatram da to u našem regionu nije prihvatljivo

Vojni rizik po Srbiju je mali, a faktore ugrožavanja bezbednosti uglavnom predstavljaju nevojne pretnje, karakteristične za sve zemlje Balkana.

To su ilegalne migracije, albanski i islamski ekstremizam i međunarodna mreža organizovanog kriminala, izjavio je načelnik Generalaštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Diković je u intervjuu Politici rekao da povišene politicke i međuetnicke tenzije u pojedinim delovima regiona nesumnjivo nepovoljno utiču na položaj srpske zajednice u BiH i Hrvatskoj.

"Bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji ugrožavaju albanski ekstremisti, neprihvatanje obaveza Briselskog sporazuma, visok nivo korupcije i organizovanog kriminala i nedostatak vladavine prava. Ne treba potceniti ni delovanje radikalnih islamista na Kosovu i Metohiji, pa ni pritisak na lokalne hodže koje se suprotstavljaju ekstremistima, što nije nepoznato. O tome je pisao ''Njujork tajms'", kazao je Diković.

Prema njegovim rečima, projektovane sposobnosti sistema odbrane naše zemlje su realne i omogućavaju punu zaštiti nacionalnih interesa.

"Mišljenja sam da preterana militarizacija i vojna rivalstva vode slabljenju ekonomije i smatram da to u našem regionu nije prihvatljivo", rekao je on.

General Diković je naveo da je pitanje obaveznog služenja vojnog roka među vojnicima česta tema, a da, za sada, stručne procene govore da trenutni koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka, koji stalno dograđujemo, zadovoljava naše potrebe.

"Vojska Srbije trenutno ima potreban broj vojnih obveznika, ali da bi smo osigurali da i u godinama pred nama imamo dobru popunu ratnih jedinica, moramo naći način da obučimo dovoljan broj građana Srbije za rezervni sastav naše vojske", rekao je Diković.

Načelnik Generalaštaba je kazao da se razmatra više mogućnosti za poboljšanje stanja u našoj avijaciji.
U planu je nabavka još dva višenamenska transportna helikoptera Mi-17, a vodimo razgovore sa Ruskom Federacijom o eventualnoj nabavci aviona MiG-29, koja treba da se realizuje tokom 2017, naveo je Diković.

izvor: Tanjug, agencije, foto: novisad.rs

ES!NFO esrbija.info