04.10.2016.

Deca ulice svakodnevno izložena diskriminaciji


Rezultati istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Novom Sadu
koje je rađeno u sklopu regionalnog proučavanja tog fenomena u Srbiji, Albaniji, BiH i Crnoj Gori, predstavljeno je pre nekoliko dana u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije. Regionalno istraživanje sprovedeno je od maja do avgusta u pomenute četiri države, u šest gradova, na 29 lokacija i obuhvatilo je ukupno 1.062 domaćinstva.

Obrađeni rezultati govore da u okviru tih domaćinstava, 870 dece boravi i/ili radi na ulici, a 842 dece nikada nije pohađalo školu.

– Deca koja žive i/ili rade na ulici rasprostranjena su pojava u zemljama Jugoistočne Evrope, fenomen koji je stvorilo društvo u kojem živimo i koji zahteva dugoročno sistemsko i multisektorsko rešenje, u cilju prevencije i smanjenja faktora rizika, kao i poboljšanja uslova života te izrazito ugrožene grupe dece – istakla je koordinatorka projekta Ekumenske humanitarne organizacije Tijana Vidović. – Fenomen je prisutan i u Novom Sadu, gde svakodnevno viđamo decu koja skupljaju sekundarne sirovine, prose na ulicama, trgovima i gradskim raskrsnicama, a glavni razlog leži u siromaštvu, a ne u kulturi i tradiciji naroda. Ta deca su svakodnevno izložena raznim oblicima diskriminacije, radne, ekonomske i seksualne eksploatacije, zanemarivanju i zlostavljanju.

Istraživanje EHO-a sprovedeno je u tri neformalna naselja u Novom Sadu – Adice, Veliki rit i Bangladeš, kao i u delovima formalnih gradskih naselja. Intervjuisane su 103 porodice u 97 domaćinstava, a najmlađi ispitanik je imao 17 godina, dok je najstariji imao 61. Istraživanje je pokazalo da je u ispitanim porodicama 137 dece (uzrasta do 18 godina) koja su uključena u život i/ili rad na ulici. Osim toga, u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici je 268 dece. Što se tiče osnovnog obrazovanja, nastavu redovno pohađa 47 odsto dece, dok 37,5 odsto uopšte ne ide u školu.

Regionalno istraživanje o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Srbiji, Albaniji, BiH i Crnoj Gori sprovele su članice Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici, uz podršku „Save the children“ za severozapadni Balkan. Istraživanje za oblast Novog Sada uradila je Ekumenska humanitarna organizacija, a publikacija o istraživanju dostupna je na službenim veb-stranicama EHO-a, organizacije „Save the children“ i Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija