13.10.2016.

Danas odluka da li je Novi Sad evropska prestonica kulture


38 umetnika i istaknutih ličnosti iz evropskog i svetskog kulturnog života stalo uz nas u samom finišu kandidature

Delegacija projekta "Novi Sad 2021" otputovala je u Brisel da predstavi finalnu aplikaciju Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Odluka o tituli biće doneta danas, a u samom finalu izbora podršku kandidaturi Novog Sada pružili su i eminentni umetnici evropskog i svetskog kalibra, među kojima su glumica Anica Dobra, violinista Stefan Milenković, glumac Tomas Vlašiha.

U "navijačkom timu" projekta "Novi Sad 2021" nalaze se i kompozitorka iz Njujorka Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac Oleksander Vešelenji, glumac i pisac iz Luksemburga Raul Biltgen, stručnjak za teatar, ples i film iz Češke Jana Navratova, zatim Valter Pučogl, direktor projekta "Linc 2009 Evropska prestonica kulture" iz Austrije i prof. Dr Penka Angelova, menadžerka u kulturi i direktorka udruženja "Elias Canetti Ruseu" iz Bugarske.

Na impozantnom spisku nalaze se još i književnici Florina Iris (Rumunija), Čobanka Žuža Emeše (Mađarska), Mihail Hvorecki (Slovačka), Dragana Kršenković Brković (Crna Gora), slovenački koreograf Lea Jurišić, direktor Centralnog muzeja podunavskih Švaba iz Ulma Konrad Glas, potom i Krištof Husman, pozorišni stručnjak, menadžer Evropske dunavske akademije u Ulmu, Kornelijus Hel, novinar i književnik iz Austrije, i mnogi drugi.

Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada, izjavio je da je Novi Sad, zbog podrške koju je tokom kandidature stekao, već pobednik.

"Srce nam je puno što je čak 38 umetnika i istaknutih ličnosti iz evropskog i svetskog kulturnog života stalo uz nas u samom finišu kandidature. Hvala njima, ali i svima ostalima, a pre svega našim Novosađanima, koji su nas u toku ovog procesa savetovali, kritikovali i navijali", rekao je Milenković.

On je istakao da je Novi Sad oduvek bio i biće evropska prestonica kulture.

izvor: Tanjug, foto: instagram.com/nsinfo