20.10.2016.

Bez vize u Kinu, avio linija - fabrika električne rasvete u Vojvodini...


Najava bezviznog režima za srpske i kineske državljane koji treba da se uspostavi do kraja godine i uvođenje direktne avio linije između Beograda i kineske prestonice, doprineće još boljem razvoju privredne i turističke saradnje Srbije i Kine

 ocenjeno je na Ekonomsko-trgovinsko-turističkoj konferenciji Srbija-Kina.

Skup je organizovan povodom posete državno-privredne delegacija kineske provincije Guandong Srbiji s ciljem da se sprovedu i konkretizuju svi dogovori postignuti tokom nedavne posete kineskog predsednika Srbiji Si Đinpinga.

Delegacija kineske Pokrajine Guangdong, koja boravi u poslovnoj poseti Srbiji radi promovisanja ekonomske saradnje u skladu sa kineskom državnom strategijom "Jedan pojas, jedan put", posetila je i Pokrajinsku vladu, gde je razgovarala sa predsednikom Igorom Mirovićem i njegovim saradnicima o unapaređenju, pre svega, privredne saradnje dve pokrajine.

U veoma konstruktivnom razgovoru, sagovornici su bili saglasni da su obe pokrajine, u skladu sa visokim nivoom političkih i privrednih odnosa Narodne Republike Kine i Republike Srbije, zainteresovane za intenziviranje saradnje.

Na sastanku su definisane oblasti saradnje, od mogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u fabriku za proizvodnju električne rasvete na teritoriji Vojvodine, razmotreni su potencijalni modaliteti učešća u infrastrukturnim saobraćajnim projektima, zatim u oblasti poljoprivrede i, posebno je bilo reči, u kontekstu ukidanja viza između dve države, o saradnju u oblasti turizma. Takođe, zaduženi su predstavnici Vojvodine i Guangdonga koji će u narednih mesec dana razmotriti i definisati mogućnosti za realizaciju pojedinih projekata.

Delegaciju Guangdonga predvodila je Žao Jufang, viši savetnik u Narodnoj vladi i ona je pozvala delegaciju Pokrajinske vlade da poseti ovu kinesku provinciju, koja spada u red najrazvijenijih regiona u Kini. Takođe, izjavila je da će provincija Guangdong obezbediti štand na sajmu turizma koji se održava naredne godine, na kome se mogu predstaviti turistički resursi Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade zadužen za ekonomski razvoj Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar urbanizam za zaštitu životne sredine Vladimir Galić i savetnica predsednika za međuregionalnu saradnju Senka Bengin.