20.10.2016.

"Analiza vode iz gradskog vodovoda pokazuje izuzetno dobre rezultate"


Na osnovu mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza ukupno 540 uzoraka vode za piće, tokom proteklog meseca utvrđena je zdravstvena ispravnost 500 uzoraka

odnosno mikrobiološka ispravnost kod 528 i fizičko-hemijska ispravnost kod 512, saopšteno je u Institutu za javno zdravlje Vojvodne. Ova ustanova kontroliše zdravstvenu ispravnost vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija” i obaveštava javnost o rezultatima.

Kako je naglašeno, analiza vode iz gradskog vodovoda pokazuje izuzetno dobre rezultate, a eventualni problemi mogu se javiti na krajevima mreže i zato se apeluje na stanovništvo da ukoliko primete neprijatan miris ili ukus, sačekaju da voda malo isteče, pa je tek posle toga koriste. Voda može sadržati pojačanu koncentraciju gvožđa ili mangana, što remeti njene senzorne osobine, međutim, to ne predstavlja nikakav rizik.

Vodu iz javnih bunara usled hladnijeg vremena stanovništvo manje koristi, ali ona, pogotovo s bunara „Snežna Marija” i na Ribarskom ostrvu, nema odgovarajuću mikrobiološku ispravnost te se ne preporučuje za upotrebu. Ostali dostupni javni bunari pokazuju fizičko-hemijsku neispravnost kao i u prethodnom periodu, tako da Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje apeluje na građane da je ne koriste za piće.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net