06.10.2016.

9 pravila po kojima žive srećni ljudi


Stručnjaci su sabrali 9 pravila po kojima uglavnom žive sve srećne osobe

1. Održavaju blizak odnos s najdražim osobama, prijateljima i članovima porodice. Dobrobiti takvog stava prema bližnjima najviše se vide u zrelijim godinama.

2. Više cene vreme od novca. Istraživanje je nedvosmisleno pokazalo da osobe kojima je vreme utrošeno na kvalitetan način prioritet pred zaradom generalno imaju bolji kvalitet života.

3. Žive unutar svojih mogućnosti. Nemati dovoljno novca za plaćanje računa i hranu jedan je od najvećih izvora stresa za svaku osobu. Pronaći ravnotežu između zarađivanja, ali i dobro rasporediti novac tokom meseca za sve obaveze i potrebe je veština koja ne polazi svima za rukom - a znatno utiče na kvalitet života.

4. Prihvataju druge i uživaju u sitnicama. Oni koji primećuju i dive se "malim stvarima" poput ružičastog zalaska suunca ili bubamare na cvetu po pravilu su srećniji od drugih.

5. Provode mnogo vremena s prijateljima. Najbliži prijatelji nas usrećuju, pogotovo ako je reč o pozitivnim osobama koje u svemu nalaze nešto dobro.

6. Brinu o svojim bližnjima i nastoje da ih usreće kad god je to moguće. To se ne odnosi samo na prijatelje i članove porodice, nego i na sve koji im se usput nađu na putu, a potrebna im je pomoć. Činiti dobra dela obično znači da ćete se dobro i osećati.

7. Troše novac na iskustva, a ne na stvari. I materijalno usrećuje, ali nova iskustva i stvaranje uspomena na primer na putovanjima, izletima ili druženjima dokazano imaju duže "srećno delovanje".

8. Aktivno se bave sportom. Telesna aktivnost pomaže kod eliminacije stresa, kao i kod rešavanja psiholoških problema. Istraživanja su pokazala da je fizička aktivnost direktno povezana s osećajem sreće.

9. Žive u trenutku. Za razliku od osoba koje su "zapele" u prošlosti i onih koje sve vreme žure u budućnost, oni koji su naučili da cene svaki trenutak koji im život nosi po pravilu su mnogo srećniji. Pritom uveliko pomaže i meditacija.

izvor: Index, b92.net, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net