31.10.2016.

800.000 stanovnika Vojvodine pije neispravnu vodu


Imati pijaću vodu u Evropi u 21. veku ne bi trebalo da bude veliki civilizacijski iskorak - tek u Vojvodini je svaki drugi vodovod neispravan, zbog čega stotine hiljada stanovnika pokrajine pije tehničku vodu

To su rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Kolika je opasnost, a koliko država ulaže u sanaciju stanja, koje je iz godine u godinu, sve gore?

Porodica Kuridža kupuje flaširanu vodu već 13 godina, od kada je ona iz česme zabranjena za piće. Zabranjena je i za kuvanje, ali to, kaže Gruja Kuridža, nije ni znao. Zapravo, niko od nadležnih njegovim sugrađanima za sve te godine nije objasnio za šta tehnička voda prepuna arsena sme da se koristi.

"Nekih zvaničnih informacija nemamo dovoljno, osim samoinicijativno kad hoćemo da saznamo nešto u vezi s tim, pa putem interneta i društvenih mreža – tako da smo malo i obavešteni o tome, mada, nedovoljno", kaže Gruja za N1.

Inače, ovaj čovek je iz Temerina. A mogao bi biti i iz Zrenjanina, Žitišta, Sente ili Vršca, gde je voda iz česme hemijski neispravna, ili iz Srbobrana, Kikinde, Bačkog Petrovca, Titela, Bača, Ade, Sečnja, Novog Bečeja, Nove Crnje ili Plandišta, gde je utvrđena stoprocentna mikrobiološka neispravnost. Praktično, mogao bi biti bilo ko od preko 800.000 ljudi u Vojvodini koji piju neispravnu vodu.

izvor: N1, 021.rs, agencije