07.10.2016.

7.000 novih stanovnika - u Novi Sad se doseljavaju zbog posla


Lir je obećao da će zaposliti u prvoj fazi oko 2.000 radnika, Delfi oko 1.500

Zvanična statistika godišnje zabeleži više od 120 hiljada internih migracija. Najveći broj onih koji menjaju prebivalište gravitira ka velikim gradovima, te je tako Novi Sad samo prošle godine postao bogatiji za sedam hiljada stanovnika.

To kažu i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Regionalnoj privrednoj komori ne treba da čudi, jer je do posla u Novom Sadu i dalje lakše stići nego u manjim mestima. Ono što se promenilo poslednjih godinu i po dana, jesu zahtevi poslodavaca, pa su sada najtraženiji upravo radnici sa nižom kvalifikacijom.

Iako je stopa nezaposlenih i dalje visoka oko 16, posto, načelnik novosadske filijale Nacionalne službe zapošljavanje Dušan Marjanović kaže da ohrabruje činjenica da je prošle godine posao preko te službe našlo više od 81 hiljada ljudi, a među njima najveći broj onih sa nižim kvalifikacijama.

"U Novom Sadu ogroman trend i ogroman porast je zapošljavanje lica koji imaju niže kvalifikacije, dakle srednja škola pa niže. Pogotovo ovi koji nemaju kvalifikacija. Dakle mi smo sada već u situaciji da već malo teže profilišemo kadrove koji su potrebni takvim poslodavcima.", kaže Marjanović.

Kada je reč o visokoobrazovnim kadrovima tu uglavnom bez promena. Najveća je tražnja za IT stručnajcima, a čekanje onih koji ne trebaju privatnom sektoru sve je duže. Stoga, kaže Marjanović i fakulteti moraju da se promene i proizovode kadrove koji su potrebne tržištu rada.

Isti zahtev imaju i poslodavci, ističe predsednik privredne komore Novog Sad, Dragan Lukač i dodaje da zato treba što pre uvesti dualno obrazvanje. Stručan kadar i infrastruturna opremeljenost zona, biće, kaže dobar podsticaj privredi u gradu, a strukture promene već su učinjene.

"Lir je obećao da će zaposliti u prvoj fazi oko dve hiljade zaposlenih, Delfi oko 1.500. To je ozbiljan pomak u prerađivačkoj industiriji. Kada je u pitanju struktura malih i srednjih preduzeća i mikropreduzeća. Moram da kažem da se i tu promenilo. Da se smanjio broj velikih preduzeća i srednjih preduzeća u korist mikro koja su narasla na fantastičnih skoro 91 procenat", ističe Lukač.

To što su nekadašnje gigante, zaboravljene i zarasle u korov, danas zamenili mali privrednici, dobro je za grad, jer se takva preduzeća lakše prilagođavaju tržištu i mogu brzo promeniti i svoju delatnost, kaže Lukač i dodaje da ohrabruje i to što je nakon godina otvaranja trgovina i banaka u Novom Sadu zaživela i proizvodna delatnost.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo

ES!NFO esrbija.info