30.09.2016.

Video nadzor u školama povezan sa policijom - oteraće narko dilere


Policija organizuje predavanja za roditelje u školama - slab odziv

Video nadzor koji će biti u svim školama povezan sa policijom pomoći će da se oteraju narko dileri od škola, izjavio je šef za prevenciju narkomanije Policijske uprave Beograd Lambe Đurlijevski.

On pojašnjava da nisu školska dvorišta mesta gde se prodaje najveća količina droga, ali da jesu najopasnija mesta jer deca u školama provode dosta vremena.

"Narkomanska infekcija se najbrže širi u školi i to je problem koji postoji. Ne prodaje se najviše droge oko škola, mnogo gora mesta su noćni klubovi, folkoteke, mesta gde se noću okupljaju mladi", rekao je Đurlijevski za RTS.

Najgora stvar, kako kaže, je ako među učenicima ima dilera, što se dešava sporadično.

"Mladi se identifikuju sa društvom i okolinom je najčešći uzrok da uđu u zavisnost od bilo koje psihoaktivne supstance, alkohola", kaže on.

On pojašnjava da direktori i nastavnici ne mogu da obezbeđuju prostor oko škole i tu je najčešća zamka, jer se deca u kafićima okupljaju na odmorima, ali da moraju preuzeti odgovornost za ekskurzije, proslave matura, kako deca ne bi došla u kontakt sa drogom.

Počeci zavisnosti su, nastavio je on, i dalje su marihuana, amfetamini (spid), sintetički kanabinoidi te da roditelji moraju više da se uključe da prate svoje dete i dodao da policija organizuje predavanja za roditelje u školama, ali da je odziv još uvek loš.

"Narkomanija jedina bolest koju čovek sam odabere, ne prenose se", zaključio je Đurlijevski.

izvor: Tanjug