16.09.2016.

Vežbe pred početak svakog časa


Ministri najavljuju promene u školstvu kako bi se deca više bavila fizičkim aktivnostima. Ubuduće, verovatno, u svim školama - vežbe pred početak svakog časa.

Troje ministara Vlade Srbije - Zorana Mihajlović, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić - danas su se saglasili na zajedničkom sastanku da je neophodno da se u škole uvede dodatna fizička aktivnost, kao i da se finansiraju projekti za to.

Iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, saopšteno je da je povod za sastanak bio saznanje, odnosno alarmantni podaci,  da veliki broj dece, posebno devojčica, gotovo uopšte ne pohađa časove fizičkog vaspitanja u školama.

Potpredsednica Vlade istakla je da je ovo veliki problem, jer je želja da bude uspostavljen sistem da deca budu zdrava, što je uslov i za zdravu naciju.

"Zbog ovoga će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izdvojiti popriličan novac za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama, što je jedan od prioriteta", rekla je Mihajlovićeva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je u pripremi novo sistemsko rešenje koje bi predvidelo da se učenici u školama više bave sportom.

On je dodao da će se dodatno pospešiti projekat koji već funkcioniše u 40 škola u Srbiji u kojima deca, mimo fizičkog, pred svaki čas rade vežbe koje traju nekoliko minuta jer je to naišlo na jako dobar odziv i učenika i roditelja.

Ministar sporta Vanja Udovičić je rekao da bi u rešavanje ovog problema posebno trebalo uključiti roditelje, i izneo podatke koji govore da se naša deca sve manje bave sportom.

Prihvaćen je, kako se navodi, i predlog Zorane Mihajlović, da svi ministri zajedno uskoro održe javni čas fizičkog vaspitanja u nekoj školi.

U ekspozeu, prilikom izbora za novog premijera Srbije, Aleksandar Vučić je naglasio da je dao zadatak Ministarstvu omladine i sporta da napravi program koji će dovesti do toga da se deca više bave fizičkim vaspitanjem.

"Džaba nam svi ti tereni, džaba sve što to renoviramo, pravimo... kad nema nikoga na njima. Kad smo mi bili mladi, morali smo da čekamo u redu za partiju basketa. A sada... sada nema nikoga po ceo dan na tim terenima", rekao je Vučić početkom avgusta.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija, novisad.rs