11.09.2016.

Učenici napravili zelenu elektranu


Školsku zelenu elektranu osmislili su i napravili profesori i učenici Mašinske škole u Pančevu, a cilj je uvođenje inovacija u primeni obnovljivih izvora energije smanjenje potrošnje struje i zaštita životne sredine. Izrada je trajala oko dve godine.

"Ideja je kompletno proizvod naših inženjera, to su veoma iskusni projektni inženjeri. Suština je da se učenici uključuju na onom nivou kada oni to mogu i mi smo se maksimalno trudili da ovo bude njihov put i da shvate šta znači -od ideje do realizacije", kaže Mr Milorad Ilić -direktor Mašinske škole.

Vladimir Božičković, nastavnik i glavni projektant, kaže da je projekat veoma bitan za školu zato što su na ovaj način uveli učenike u to kako se proizvode obnovljivi izvori energije.

"Posledica ovog projekta je i uvođenje jednog savremenog načina nastave, radi se o novoj tehnologiji 3D štampe koju će i sledeće generacije koristiti u projektovanju", kaže Božičković.

"Sa grupom od još troje učenika radio sam na dodatnim plastičnim kapama za zaštitu ležajeva. Oni su postavljeni na gornji i donji deo vetrogeneratora da bi štitili ležaj od kiše prašine i bilo čega što može da dospe do njega", navodi Nemanja Momić, učenik IV razreda.

Naftna industrija Srbije je obezbedila sredstva kojima je omogućena postavka vetrogeneratora, solarnih panela i ugradnja led osvetljenja pomoću kojih škola sada sama proizvodi električnu energiju, pokriva deo svojih potreba za strujom i ostvaruje uštede u potrošnji.

"Zajedno sa domaćinima, sa lokalnim zajednicama širimo zajedništvo i naše poslovanje i pokazujemo koliko smo odgovorna kompanija. I ove godine ćemo u Pančevu realizovati devet projekata koji se odnose na sferu porta, kulture, socijalne zaštite i naravno ekološke projekte", kaže Vojo Krkobabić iz NIS-a.

NIS već osmu godinu pomaže gradove i opštine u kojima posluje a ove godine je kroz program Zajednici zajedno izdvojeno više od 110 miliona dinara.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, dan/freedigitalphotos.net