15.09.2016.

U Vojvodini se neguju autentične sorte vina


Kombinovati vino i hranu prava je umetnost i može se reći da smo retki znaju istinski i da uživaju u tim blagodetima.

Bilo gde u svetu možete probati Šardone, Sovinjon ili Kaberne, ali samo u Vojvodini autentične sorte, nastale ukrštanjem ili umećem starih vinskih znalaca.

"Neko kad proba jednu Neoplantu, koja je nastala ovde u Sremskim Karlovcima, i zasađena je na svega deset hektara na Fruškoj gori, onda je to nešto, neki poseban doživljaj", kaže za RTV Mirjana Maksimović, predsednica udruženja "Žene i vino".

U Pokrajini se tradicionalno više piju dobro ohlađena, mlada, lagana bela vina, koja suprotno od crvenih, što su starija postaju tamnija. Dodavanje drugih napitaka u vino "prava je jeres", nastavlja sagovornica RTV-a.

"Sve one arome, mirise, kompleksnost, vi vodom jednostavno ublažite, ali ne pokvarite. A kad dodate sok, neka gazirana pića, šećer, mislim sve to, to je onda ništa", veli Mirjana Maksimović.

Boja vina najčešće je određena bojom mesa u tanjiru, a o njegovim zdravstvenim blagodetima najbolje govori takozvani „francuski paradoks“.

" Francuzi, od svih naroda u Evropi, najviše jedu začinjenu i masnu hranu, a da ipak najmanje oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti. Upravo za to je zaslužna činjenica da oni često piju, odnosno uz svaki obrok popiju čašu crvenog vina".

Za potpuno uživanje u vinu nije uvek potreban povod, ali je bitno da čula budu odmorna. Zbog toga, najidealnije vreme za isprobavanje novih sorti je između 10 i 11 časova ujutru, a za degustaciju kasno popodne i veče, kažu u udruženju "Žene i vino".

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, foto: stockimages/freedigitalphotos.net