19.09.2016.

U Betaniji lekari uče o epiduralu od svetskih stručnjaka


Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u prethodna dva dana bila je četvrti put domaćin Godišnje škole anestezije i akušerstva, nacionalnog simpozijuma s međunarodnim učešćem koje se sedmi put održava u našoj zemlji.
Upravnik Klinike profesor dr Tihomir Vejnović kaže da, zahvaljujući ovoj saradnji u koju su uključeni stručnjaci iz Amerike i Evrope, naši lekari imaju najnovije informacije o akušerskoj anesteziji i akušerstvu.

Brojne predrasude vezane su za epiduralnu analgeziju, te često žene misle da od nje mogu da ostanu paralizovane. Profesor dr Kurtis Bejsindžer iz Vandelbit univerziteta u Nešvilu, SAD, kaže da je to zabluda.

"Epidural je potpuno bezbedan i oko 80 odsto mojih pacijentkinja traži ovu anesteziju na porođaju. On povećava bezbednost pacijenta i smanjuje sve rizike od porođaja, kao i rizik od smrti. Pacijentkinja je sigurnija s epiduralom, nego bez njega, tokom samog porođaja. Mogućnost paralize je nula, a jedna od sto žena nakon porođaja ima osećaj slabosti u nogama i bolove u leđima, bez obzira na to da li je dobila epidural ili se porodila bez njega", kazao je za Dnevnik profesor Bejsindžer i dodao da su uz epidural bezbedniji i majka i dete.

Šef anestezije za porođaje iz Medicinskog centra “Sani Daunstejt” u Bruklinu, SAD, dr Ivan Veličković objašnjava da su on i njegove kolege došli u Novi Sad kako bi našim lekarima približili ono što rade u Americi. "Mlada, zdrava žena, koja ne korisi lekove, ne može da ima probleme s epiduralnom ansetezijom. Epidural je sto posto opravdan. U Americi se godišnje da oko dva i po miliona epidurala, a šansa da se nešto desi pacijentkinji je zanemarljiva", istakao je dr Veličković.

U novosadskom porodilištu epidural se daje već dve decenije, a tokom poslednjih deset godina to je intenzivnije nego ranije. Osim glavobolje kod oko jedan odsto pacijentkinja, nije bilo drugih pritužbi, niti trajnih posledica.Dr Vejnović je u februaru bio u SAD kao gost američkog Udruženja za akušersku anesteziju “Kibel”, s kojom je potpisan ugovor o saradnji sa Medicinskim fakultetom u Novom Sadu i Klinikom za ginekologiju i akušerstvo.

"Tako je ozvaničena saradnja koja je bila vezana za strukovna udruženja i bazirana na entuzijazmu kolega. Ovoga puta je iz Amerike došlo 12 doktora, i to osam profesora i četvoro lekara na specijalizaciji", naveo je Vejnović i ocenio da se ovakvim skupovima ispunjava Hipokratova zakletva koja lekare obavezuje na prenošenje znanja.

Posećenost Škole je velika i u okviru nje je dobra saradnja naših lekara sa kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije i Slovenije. Školu akušerske anestezije podržava Svetska federacija anesteziologa, Sekcija za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Srpskog lekarskog društva, kao i Aktiv za akušersku anesteziju.

izvor: Dnevnik, agencije