14.09.2016.

Slovenac novi predsednik UEFA - uskoro Balkan liga?


Slovenac Aleksandar Čeferin novi je predsednik Evropske kuće fudbala (UEFA).

UEFA je dobila novog predsednika, a reč je o čoveku iz našeg regiona!

Sa 42 glasa za (od 55 mogućih), Slovenac Aleksandar Čeferin, preuzeo je rukovođenje Evropskom kućom fudbala u, čini se, nikad težoj i složenijoj situaciji (gledano sa mnogo aspekata). Nalsleđuje Mišela Platinija, optuženog za korupciju, a sami temelji UEFA i FIFA su uzdrmani raznim aferama.

Čeferin će se suočiti i sa pritiskom najbogatijih evropskih klubova, koji žele da naprave, nazovimo to, neku svoju elitnu fudbalsku ligu, kako se ne bi mnogo mešali sa "malima".

Slovenački, četrdesetosmogodišnji advokat je sedmi predsednik u 62 godine dugoj istoriji Uefe.

"Ovo je velika čast, ali u isto vreme i velika obaveza. Ovo mi mnogo znači. Moja porodica je veoma ponosna, moja mala i divna Slovenija je veoma ponosna, a nadam se da ćete i vi jednog dana biti ponosni na mene", rekao je Čeferin posle pobede delegatima UEFA, među kojima je bio i predsednik FIFA Đani Infantino.

Čeferin je naveo da mu je za kombinovanje posla u vođenju advokatske firme i Fudbalskog saveza Slovenije bilo potrebno da bude "kreativan, jak i inspirativan".

"Neki ljudi mogu reći da nisam lider. Mogu reći da sam suviše mlad i neiskusan, ali mislim da je to nepoštovanje svih predsednika malih i srednjih Saveza, koji 365 dana u godini moraju da urade više sa manje. Ja sam timski igrač, čovek sa ubeđenjima, strastvena osoba i čovek od reči. Nisam šoumen i nisam čovek koji će da daje nerealna obećanja", rekao je Čeferin, koji je predsednik slovenačkog saveza od 2011. godine.

On je odbacio navode da je obećao podsticaje u zamenu za glasove i da je Infantino podržao njegovu kampanju protivno pravilima, rekavši da je fudbal na prvom mestu, a ne lični interes.

Čeferin je rekao da će mu prvi izazov biti da "izleči pukotine" u evropskom fudbalu nastale zbog tajnog dogovora za po četiri garantovana mesta za četiri najjače evropske lige, španske, nemačke, engleske i italijanske u grupnoj fazi Lige šampiona.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: uefa

Nova ideja: Regionalna liga Balkana - za proleće u regionu, ko ne prođe Evropu