14.09.2016.

Sledeće godine kreće gradnja nadzemne garaže u centru


Novi Sad će verovatno tokom 2017. godine krenuti u uređenje lokacije u Šafarikovoj i Uspenskoj ulici gde bi trebalo da se sagradi višespratna garaža, saznaje 021.rs.

Ovo će biti prva javna garaža koja se gradi u centru Novog Sada i trebalo bi da omogući da se značajno reši problem sa nedostatkom parkinga u najstrožem centru grada. Procenjena vrednost ove investicije je 312 miliona dinara.

U lokalnoj vlasti su se odlučili za ovu lokaciju jer se tu najviše napredovalo sa pripremama oko projektovanja i vlasništva nad zemljištem, a presudilo je i to što je gradnja podzemnih garaža mnogo skuplja. Naime, Novi Sad trenutno prema urbanističkim planovima ima predviđeno gradnju podzemnih garaža ispod Trga Republike, ulice Modene, Trga galerija, a pominjalo se i da bi još jedna podzemna mogla da bude ispod zelene površine pored Skupštine Vojvodine.

Takođe, planovi predviđaju i višespratne garaže, pored pomenute u Šafarikovoj i Uspenskoj ulici i u Dunavskoj pored dve zgrade Muzeja, Njegoševoj, u Ulici Papa Pavla i još nekoliko manjih u širem delu centra. Sve one se nalaze u gradskim planovima već godinama, neke i decenijama, ali sem nekoliko projekata koji su se bavili mogućnošću da se tako nešto sagradi i povremenih pompeznih najava tokom predizbornih kampanja, ni u jednom slučaju se skoro nije ništa uradilo iako je bar jedan garaža od nekoliko stotina mesta potrebna Novom Sadu, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

ES!NFO esrbija.info