11.09.2016.

Sistematski pregled bar jednom godišnje - Teške torbe i sedenje deci kičmu krive


Povodom Svetskog dana fizioterapeuta, Udruženje diplomiranih fizioterapeuta sprovelo je akciju „Zdravo (po)rastimo“ u vrtiću „Guliver“, s ciljem da se ukaže na trend porasta deformiteta kičme i stopala, ali i na to koliko je značajno baviti se fizičkom aktivnošću.
Po rečima fizioterapeutkinje Jasmine Pavkov, to udruženje uradilo je u aprilu skrining u OŠ „Đura Daničić“, koji je dao poražavajuće rezultate jer postoji veoma veliki broj dece s deformitetom stopala, ravnim tabanima, kao i vrlo veliki broj deformiteta kičme.

– Veoma je bitno da roditelji redovno kontrolišu decu, gledaju da li su tabani spušteni, da li je kičma prava, odnosno da li deca sede pravilno jer najveći problem u stvari jeste u tom sedenju, koje sve duže traje u modernom dobu – rekla je Jasmina Pavkov. – Namerno smo izabrali decu predškolskog uzrasta jer kad krenu u školu, imaju problem s teškim školskim torbama i produženim sedenjem, što kasnije može dovesti do deformiteta, ukoliko mišićna snaga nije dovoljna da izdrži ta opterećenja. Radimo s decom na poligonu, i to vežbe za kičmu, stopala, vežbe istezanja, vežbe za balans i grubu motoriku. Sistematski pregledi su veoma važni, ali, nažalost, trenutno postoji određeni nesklad u tome koliko deca brzo rastu i koliko su česti sistematski pregledi. Njih nema dovoljno, a po mom mišljenju, trebalo bi da se rade bar jednom godišnje.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net