27.09.2016.

Saradnja Vojvodine i Salcburga


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović boravi u dvodnevnoj poseti Saveznoj austrijskoj pokrajini Salcburg
, gde se u organizaciji Instituta evropskih gradova i regiona održava 12. Konferencija evropskih regiona i gradova.

U delegaciji Pokrajinske vlade su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pomoćnik pokrajinskog sekretara Nebojša Drakulić.

Prvog dana posete održan je radni sastanak sa Francom Šausbergerom, predsednikom Instituta regiona Evrope.

Delegacija Pokrajinske vlade prisustvovala je Generalnoj skupštini i učestvovala na panelu "Evropsko finansiranje održivih regionalnih i opštinskih projekata", na kojem su učestvovali bivši vicekancelar i ministar finansija Austrije Vilhelm Molterer i poslanica Evropskog parlamenta Klaudija Šmit, kao i predstavnici Evropske investicione banke i drugih institucija. Skup je, video porukom, pozdravio aktuelni vicekancelar i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Drugog dana posete, delegaciju Pokrajinske vlade primio je predsednik Vlade Savezne austrijske pokrajine Salcburg dr Vilfrid Haslauer. U razgovoru je istaknuta obostrana spremnost za razmenu iskustava u procesu približavanja regiona. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pozvao je dr Haslauera da poseti Vojvodinu kako bi se upoznao sa našim modelom funkcionisanja institucija i kako bi se ostvarila saradnja pokrajine Vojvodine i regiona iz zemlje Evropske unije.