23.09.2016.

Saradnja Vojvodine i Južnoafričke Republike


Saradnja Vojvodine sa Južnoafričkom Republikom daje rezultate, ali postoje mogućnosti za njeno dalje unapređenje, saglasili su se na sastanku predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i delegacije iz Južnoafričke republike u Novom Sadu.

Zamenik vicekancelara JAR Ričard Bernard izrazio je nadu da će se saradnja između Vojvodine i Južnoafričke Republike unaprediti, a najviše u oblasti savetovanja u vezi procedura posle žetve.

"Fascinantan je podatak da se u Vojvodini 94 odsto onoga što se proizvede i iskoristi, što u Južnoj Africi nije slučaj", rekao je Bernard, a saopštila je Pokrajinska vlada.

Južnoafričkoj Republici je potrebna pomoć u razvoju malih poljoprivrednih farmi, razmena stručnjaka, koji bi tamošnjim fakultetima uspostavili nove programe, kao i saradnja u razvoju informacionih tehnologija koji se koriste u poljoprivredi.

"Zainteresovani smo za tehnologije nakon žetve i dostizanje optimalne upotrebe svih ovih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije u uzgoju povrća i kukuruza", naglasio je Bernard.

Kako se navodi u saopštenju, do sada je urađeno ogledno polje na plantaži u Limpomu, i očekuje se da od oktobra, taj pilot projekat zaživi, a takođe postoji i inicijativa za bratimljene opština Tulamela i Ada, kao i izvoz malih poljoprivrednih mašina i motokultivatora.

Pomoćnik pokrajinskog sekratara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić je istakako da je ono u čemu Vojvodina može da pomogne upravo oblast poljoprivrede.

"Mi smo otvoreni za saradnju u oblasti tranfera tehnologije i znanja, a sigurni smo da samo takav način saradnje može da da dobre rezultate i naš zadatak je da tu saradnju unapredimo", rekao je Drakulić.

On je pozvao predstavnike iz JAR da sledeće godine posete Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde se mali poljoprivrednici i farmeri iz te zemlje mogu upoznati sa najnovijim dostignućima u oblasti agrara, zaštite bilja, semena i poljoprivredne mehanizacije.

izvor: Tanjug

ES!NFO esrbija.info