Radovi na arheološkim nalazištima - u centru kod glavne Pošte i u Futogu


Na dve strane Novog Sada radovi na dva arheološka nalazišta

Na jednom mestu, u samom centru, nići će soliter, dok će drugo, u Futogu, po završetku radova, prekriti saobraćajnica.

Nakon što su radnici koji su kopali futošku ulicu Cara Lazara još u januaru pronašli delove skeleta, te je na proleće izvršen arheološki nadzor, radovi na iskopinama u Futogu u punom su jeku. Evidentirani nalazi, kažu, potiču iz nekoliko perioda – od onih iz kasne antike do novovekovnih iz 17. i 18. veka.

"Na zapadnom kraju iskopa se nalazi naselje koje je iz vremena 13. i 14. veka. Ono je sagrađeno na prostoru gde se nalazilo groblje. Groblje se pruža negde u dužinu od stotinak metara. Grobne rake se nalaze ispod ostataka naseobinskih objekata. U njima do sada jos uvek nismo pronasli pokretne nalaze koji bi bliže odredili starost pokojnika, ali ono što je do sada utvrđeno da su grobovi stariji od pokojnika i da su orijentisani pravcem jug - sever, glave pokojnika su na južnoj strani grobova", kaže za RTV Dušanka Veselinov, arheolog konzervator.

Zaštitno arheološko iskopavanje i istraživanje trebalo bi da potraje još 30 dana. Za to vreme posmrti ostaci i pronađeni predmeti biće prebačeni u depo Zavoda za zaštitu spomenika kulture, nakon čega će biti nastavljena izgradnja saobraćajnice.

izvor: rtv.rs, agencije

POPULARNO