23.09.2016.

Prvo isključenje zbog snimka (VIDEO)


Gledaoci na Amsterdam areni ostali su zbunjeni, a arbitri su primenili novo pravilo, zajedno sa kolegom koji je sedeo unutar stadiona, kraj TV ekrana.

Vezista holandskog kluba Viljem Drugi, Anuar Kali, postao je prvi fudbaler u toj zemlji koji je isključen na osnovu odluke sudije koji nije na terenu, već kraj TV ekrana.

Glavni arbitar utakmice Viljem Drugi - Ajaks Dani Makelije pokazao je Kaliju žuti karton zbog šutiranja veziste "koljanika" Lasea Šenea, ali je posle samo nekoliko sekundi ta odluka preinačena.

"Video pomoćnik" javio je glavnom sudiji šta se zapravo dogodilo, pa je Makelije ipak posegao za crvenim kartonom.

Taj momenat ostaće upamćen kao prvo isključenje na osnovu sugestije asistenta arbitra koji sedi kraj nekoliko ekrana i pažljivo prati sve šta se događa na terenu. U konkretnom slučaju, pomoćnik u zatvorenoj prostoriji bio je Pol van Bokel.

Ispred njega bilo je šest TV ekrana, u ušima su mu bile slušalice, a kraj usana mikrofon, kojim je javio šefu sudijskog tima da "pojača" kaznu i da isključi fudbalera gostiju.

Kada Holanđani traže pomoć "video pomoćnika"?

Njegova sugestija se koristi kada glavni sudija to traži ili kada primeti što je kolegama na terenu jednostavno promaklo.

Da li će primena ovog principa biti usvojena i šire od Holandije?

Odgovor na to pitanje saznaćemo 2018. kada će konačan sud dati Međunarodni bord fudbalskih saveza.

izvor: mondo.rs, youtube.com, foto: youtube.com